Пам’ять Георгія Кірпи вшанували на Закарпатті міжнародним спортивним турніром

Уже традиційно кожного року в першу неділю серпня відзначається День профспілки залізничників і транспортних будівельників України. Так само традиційно напередодні цього свята у суботу, 4 серпня, на Закарпатті відбулися масові заходи, присвячені пам’яті колишнього міністра транспорту та зв’язку, Героя України Григорія Кирпи.

З кожним роком географія учасників змагань розширюється, і на сьогодні це вже турнір, який має статус міжнародного.

Святкові заходи розпочалися в головному залі вокзалу станції Ужгород, де біля пам’ятника Гергію Кірпі відбувся мітинг. Після мітингу на вокзалі розпочався турнір з шахів, а решта гостей попрямувала в Чоп – на міжнародний футбольний турнір між залізничниками Закарпаття, Угорщини і Словаччини та окремий турнір з міні-футболу серед керівного складу працівників управлінь залізниць України, залізничних дирекцій Львівської залізниці, страхової компанії «Нефтегазстрах» та Закарпатської обласної ради.

Перед початком змагань присутнім зачитали звернення від засновниці благодійного фонду імені Г.Кірпи Жанни Кірпи, де з-поміж іншого, було наголошено, що саме на Закарпатті Георгій Кірпа розпочинав свою трудову діяльність, тут жила його сім’я, народилися діти. Тому із Закарпаттям родину Кірпи пов’язують лише хороші моменти.

Спогадами про спільну роботу та дружні стосунки з Георгієм Кірпою ділилися і поважні гості, присутні на святі. Це і почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцький, перший заступник начальника Львівської залізниці Олександр Єфименко та багато інших.

 

 

 

 

З теплотою говорив про період співпраці з Г.Кірпою і депутат обласної ради, генеральний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» Василь Ковач. «Мені випала честь знати особисто Георгія Миколайовича, – сказав Василь Ілліч. – Ми разом працювали під час ліквідації повеней на Закарпатті у 1998 та 2001 роках. Хочу відмітити, що це була людина, яка надзвичайно переймалася проблемами своїх підлеглих, у той же час ця турбота не обмежувалася лише залізничниками. Він не рахувався з особистим часом, завжди був у тому місці, де була потрібна його допомога. Георгій Кірпа залишив по собі надзвичайно світлу пам’ять. Саме за часів його керування почалося відродження української залізниці, масово реставрувалися та будувалися вокзали і станції, нові дороги. Чого лише вартий вокзал в Ужгороді – на сьогодні це візитна картка нашого туристичного краю. Упевнений, що мешканці області ніколи не забудуть, скільки добрих справ Георгій Миколайович зробив для Закарпаття».

…Ну а далі були спортивні звитяги. 36 команд з міні-футболу змагалися за перемогу. Команди розподілилися на 6 груп по 6 команд в кожній. В тому числі 2 групи старшої вікової категорії та 4 групи залізничників. Серед працівників залізниці змагалась команди Закарпаття, Угорщини, Словаччини і команда працівників «Укррефтрансу».

Серед команд керівного складу змагались команди від дирекцій Львівської залізниці, по одній команді з управлінь Львівської, Одеської, Південно-Західної залізниць, Страхової компанії «Нефтегазстрах» та команда Закарпатської обласної ради. Після запеклої боротьби у фінальній частині між собою зустрілися команди станції Чоп та «Укррефтрансу» (серед працівників), де перемогу з рахунком 1:0 святкували чопські залізничники. Третє призове місце між собою розіграли команди «Інфраструктура» зі Словаччини та Мукачівської дистанції колії. Гра закінчилась з рахунком 3:1 на користь залізничників із Словаччини.

Серед керівного складу у битві за перше місце зустрілися команди Ужгородської та Рівненської дирекцій Львівської залізниці. З рахунком 3:1 перемогу святкували рівненчани, ужгородці відповідно посіли друге місце. Третє місце у напруженому поєдинку з командою Південно-Західної залізниці посіла команда Львівської дирекції залізничних перевезень.

Переможцям урочисто вручено перехідні кубки, медалі, грамоти, грошові винагороди та цінні подарунки для кращого воротаря, захисника, нападника та бомбардира від МГО «Фонд ім.Г.М.Кірпи».

На вокзалі станції Ужгород, як і в попередні роки, відбувся меморіальний турнір Георгія Кірпи з шахів. Участь у ньому взяли шахісти майже з усіх районів Закарпаття, Львова і навіть один кандидат майстер спорту з Білорусі.

Дев’ять турів насиченої спортивної боротьби з регламентом швидких шахів завершилися переконливою перемогою фаворита міжнародного майстра, гросмейстера з м.Берегово Сергія Овсевича. Друге місце посів 13-річний школяр, чемпіон м.Ужгорода Мартін Найгебавер і третє призове місце дісталося майстру спорту з обласного центру Ользі Юшко, яка виборола турнірну «бронзу». В окремих номінаціях отримали призи кращі з кращих серед ветеранів, юніорів та залізничників.

Цього ж дня на стадіоні «Локомотив» міста Чоп пройшло змагання на приготування кращого бограча. Свої команди виставили 14 підприємств. Після завершення змагань на стадіоні ще тривали масові гуляння залізничників та членів їх сімей.

Василь УЛИНЕЦЬ

zakarpatpost.net