Президент дав “зелене світло” скандальному закону про мовну політику

Президент Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI “Про засади державної мовної політики”.

Про це повідомили у прес-службі президента у середу, 8 серпня.

Також Янукович доручив Кабміну утворити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки та мистецтв, провідних фахівців із мовних питань для розробки та внесення системних пропозицій з удосконалення законодавства щодо порядку застосування мов в Україні.

Як ідеться в дорученні, метою діяльності створюваної робочої групи є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави та подальше впровадження європейських стандартів у цій сфері.

У дорученні президента також йдеться про необхідність забезпечити невідкладне розроблення із залученням зазначеної робочої групи та затвердження Державної програми всебічного розвитку і функціонування української мови.

Нагадаємо, 3 липня Верховна рада ухвалила закон “Про засади державної мовної політики”, що значно розширює сферу застосування російської мови. Більше того, на думку експертів, в ньому є “лазівки”, завдяки яким російська може легко стати другою державною. 31 липня спікер Володимир Литвин, всупереч своїм попереднім заявами, все-таки підписав закон.

tsn.ua