До закарпатських вишів було подано 11 960 заяв випускників

В Ужгороді відбувся брифінг заступника голови облдержадміністрації Івана Качура стосовно підсумків зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії у вищі навчальні заклади області.

Як розповів заступник керівника краю, цьогоріч правом пройти зовнішнє незалежне оцінювання з 10 предметів скористалися 7 346 осіб (56,4 % від загальної кількості випускників). На відміну від 2011 року цьогорічне тестування мало ряд особливостей, зокрема, було введено новий предмет – всесвітня історія; затверджено нові програми ЗНО з усіх предметів; при вступі до вищих навчальних закладів кількість балів з профільного предмета мала бути не нижчою за 140 пунктів.

Окрім громадського, було запроваджено державний контроль, який здійснювали акредитовані представники Державної інспекції навчальних закладів України.

– Ще донедавна українські виші не довіряли результатам випускних іспитів у школах. Крім того, у вищих навчальних закладах застосовувалися різні за формою та змістом випробування, що створювало значний дискомфорт для вступників. Та вже п’ятий рік поспіль ЗНО доводить свою дієвість та об’єктивність при оцінці знань випускників. Адже, поєднує випускні та вступні випробування, забезпечує їх прозорість та виключає поширення корупції, – зазначив Іван Качур.

Проте досі фіксують випадки, коли дані атестатів випускників шкіл виявляються завищеними у порівнянні із результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Такі тенденції цьогоріч спостерігалися у Тячівському, Хустському та Рахівському районах.

Що стосується безпосередньо вступної кампанії, то до 6-ти закарпатських вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, було подано 11 960 заяв випускників 11-х класів (9 904 на денну форму, 2 056 на заочну).

Зокрема, до УжНУ – 7938 заяв, ЗакДУ – 2112, МДУ – 1465. Мінімальну кількість заяв від абітурієнтів отримав «Карпатський університет імені Августина Волошина» – 37. Серед абітурієнтів найбільшим попитом користуються спеціальності «лікувальна справа», «стоматологія» та напрями підготовки «туризм», «правознавство», «географія», «історія», «філологія».

Цьогоріч зарахування студентів на бюджетну форму навчання проходить у 3 етапи. Уже 31 липня завершився прийом документів, а 1 серпня було оприлюднено перші списки рекомендованих до зарахування. До 11-го серпня будуть сформовані остаточні списки «бюджетників», до 25 серпня – «контрактників», повідомили “НЕДІЛІ” у прес-центрі ОДА.

На даному етапі вступної кампанії значних порушень не зафіксовано, підсумував Іван Качур.

nedilya.net