Закарпатець Василь Головка відповз від машини за мить до вибуху

— Я сидів за водієм, дрімав. Прокинувся від того, що вилетів із салону. Піднімаю голову — цівкою кров тече, рот залило. Хотів устати — не можу.

Дивлюся вправо: лежить розбитий “мітцубісі”, починає загорятися. Набрав, скільки міг, повітря, відповз на узбіччя і впав. За мить машина рвонула, — згадує 52-річний Василь Головка із села Кошельово Хустського району Закарпаття.

Він — один із вісьмох українців, які ввечері 1 серпня потрапили в аварію у Псковській області Росії. В їхній мікроавтобус “мерседес” в’їхав “мітцубісі”. Українці скалічилися, водій легковика загинув. 3 серпня літак привіз травмованих до Ужгорода. Чотирьох поклали до Центру нейрохірургії і неврології обласної лікарні, решту — у реанімаційне та травматологічне відділення.

— Я вже років 10 по заробітках їжджу, — каже 31-річний Іван Поковба з села Руське Поле Тячівського району. Він із трьома колегами лежать у палаті №2 Центру нейрохірургії і неврології. — Удома роботи нема, а в мене четверо дітей. Бачать мене по кілька днів у році. Ми під Санкт-Петербургом котеджі зводимо. У середині липня з кумом приїхали додому у відпустку на 10 днів. 31 липня зібралися назад. По обіді 1 серпня перетнули кордон Білорусі й Росії. Ми з кумом сиділи ззаду, дрімали. Прокинувся від вибуху. Сидіння повилітали, люди лежать на узбіччі, дехто — у бусі. У лікарні мені пошили голову. Череп уцілів, зачепило тільки шкуру. Зламав два хребці, скоро будуть операцію робить.

На ліжку під вікном читає газету 20-річний Давид Петьовка з села Липча Хустського району. У нього переломи обох ніг, порізані обличчя та голова. Ледь говорить через рубці.

— Із другом сидів за шофером, — згадує. — Я заснув, а друг їхав у Росію вперше, то слідив за дорогою. Каже, що я був при тямі, щось там кричав. А я нічого не помню. Перші картинки — з лікарні: прокинувся, бо було холодно в ноги. Виявилося, що в мене переламані й порізані обидві ноги, а на лівій ще й ампутували палець. Торкнувся голови, обличчя, а там усе пошите. Про аварію мені вже хлопці розказували.

Мікроавтобус “мерседес” зіткнувся з “мітцубісі” біля міста Опочка Псковської області. До пункту призначення українці не доїхали 400 км.

gazeta.ua