Водії-махінатори отримують червоне світло на Чопській митниці

Попри те, що Чопська митниця постійно закликає громадян та перевізників дотримуватися митних правил при перетині кордону, знаходяться «кмітливці», які свідомо ігнорують вітчизняне законодавство.

Приміром, український водій намагався розмитнити вантажний автомобіль марки «Мерседес-Спрінтер 416 СDI” у двічі дешевше за його справжню ціну. В іншому випадку, також наш співвітчизник позбувся на кордоні свого «RENAULT TRAFIC» ціною майже 100 тисяч гривень через приховані у тайниках 800 пачок сигарет…

40-річний чернівчанин, прямуючи з Угорщини додому, на митному посту «Тиса» надав інспекторам відповідні документи на вантажівку із зазначеною вартістю 51 тисяча гривень. Однак митники засумнівалися у достовірності документів, звернувши увагу на незначну вартість транспортного засобу.

Здійснена перевірка особистих речей водія підтвердила підозри інспекторів. Так, у сумці серед документів виявлено інший рахунок-фактуру, згідно якого ціна фури зазначалася у понад 95 тисяч гривень. Відтак, для підтвердження справжньої вартості зазначеного дизельного «Мерседес-Спрінтера» Чопська митниця звернулася з відповідним запитом до своїх угорських колег.

Офіційна відповідь не забарилася і підтвердила фактичну вартість вантажівки, яка сходилася з ціною у виявленому рахунку-фактури.

Тож, за подання митному органу неправдивих даних щодо митної вартості транспортного засобу відносно водія-махінатора складено протокол за ст.483 ч.1. МКУ та вилучено вантажний автомобіль.

Інший українець, вирушаючи на автомобілі марки «RENAULT TRAFIC» до Польщі, вирішив скористатися швидкими послугами «зеленого коридору» митного поста «Тиса» та безперешкодно пройти митний контроль. Однак митники вирішили провести поглиблений огляд автівки, попередньо звернувшись до громадянина підтвердити, що нічого прихованого він не переміщує до країн Євросоюзу. Той стійко запевняв, що їде виключно з приватних справах без прихованого товару.

Однак, проведений більш детальний огляд показав, що в автомобілі є кілька сховища, в яких приховано 80 блоків сигарет із акцизною маркою України різних торгових марок. Відтак, понад півтора ящика тютюнових виробів марок: «Marlboro Gold», «Прилуки особливі» «Winston», «Classic», «Chesterfild», «Glamour» та «LD Violed» – загальною вартістю 8,2 тисячі гривень, заздалегідь були приховані в пустотілих просторах за декоративною обшивкою боковин автомобіля. Доступ до них став можливим після демонтажу декоративних обшивок за допомогою викрутки.

На підставі ст.483 ч.1 Митного кодексу України складено протокол. У разі рішення суду на користь держави, на порушника чекає сплата штрафних санкцій в розмірі 100% від вартості прихованого товару, який буде конфісковано разом з іномаркою, що використовувалася для незаконного переміщення прихованих сигарет, повідомила Інтернет-виданню zakarpatpost.net Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.

zakarpatpost.net