За встановлення кондиціонерів на історичних фасадах в Ужгороді каратимуть

Нині в історичному центрі закарпатської столиці зіпсутих конди­ціонерами фасадів, як на Корзо, 4, можна нарахувати з сотню. Доповнюють цей «чудовий» ансамбль тарілки супутникового телебачення, антени й металопластикові вікна.

Виникає питання: чи мають право на існування такі речі в багатому на історію центрі стародавнього міста над Ужем. Як виявилося, згідно з Правилами благоустрою міста, – ні. Виходить, що йдеться про «самодіяльність». Через це «Замок» поцікавився у головного спеціаліста органу з питань охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради Маріанни Собран, де ж ті межі охоронної зони культурної спадщини, де людям потрібно обов’язково узгоджувати блага цивілізації з відповідними органами, і яка доля «декорацій», що вже існують.

«Це територія замку, площі Петефі, Фединця, Корятовича та центральні вулиці, де збереглася цінна ліпнина. У цих зонах потрібно узгоджувати не тільки зміну конфігурації фасаду чи даху, а й їх колір, заміну вікон, дверей, навіть встановлення кондиціонерів чи супутникових антен, – зауважила фахівець. – Виконання будь-яких реставраційних робіт слід обов’язково погоджувати з виконавчим органом».

Останнім часом помітною стала тенденція, коли люди  звертаються до спеціалістів, аби дістати дозвіл на ремонт. Та все ж, зізнається Маріанна Собран, доволі часто трапляються й такі, що приходять до фахівців, отримують допомогу, а відтак  однаково по-своєму ремонтують. І найбільш прикро, що йдеться про історичні будинки. Так зникає давня столярка, нівечиться ліпнина, з’являється невідповідний колір будинку тощо. Аби не нашкодити споруді чи відновити її зовнішній вигляд, фахівець радить щонайменше звернутися до архівів, у яких збереглися фотографії.

Та все ж погодження на встановлення кондиціонерів ніхто не просить. Ті, що вже розмістилися на фасадах будинків, є нині одною з найбільших проблем міста, адже не тільки псують  вигляд історичної споруди, а й залишають довкола себе калюжі.

Мешканець 4 будинку на Корзо Анатолій Павлік розповів, що хоч йому пощастило з сусідами, з якими він легко знайшов спільну мову і їм удалося відновити фасад будинку, та власник магазину за рогом вирішив «доповнити» його кондиціонером. «Шкода, що на­ші інтереси не зійшлися, – каже чо­ловік. – Ми працювали, аби по­­вернути будинку історичний вигляд, а тут спіткала така прикрість».

Згідно з правилами благоустрою міста, демонтувати невідповідні «аксесуари» повинні самі ж власники. Вони ж мають дбати і про виправлення самочинного будівництва та переобладнання балконів, встановлення супутникових антен, вивісок, заміни столярки, – всього, що може спричинити втрату автентичного вигляду будівлі. Якщо ж не роб­лять цього, компетентний орган встановлює штраф від 340 до 1700 гривень. Проте й грошове покарання не позбавляє відповідальності.

Анастасія Лесів

zakarpattya.net.ua