Зіркові кандидати у депутати показали пусті кишені у деклараціях

У Верховній Раді окрім “кнопкодавів” і “тушок” з’явився новий клас – “зірки”. На виборах 2012 українці голосуватимуть за зірок сцени, спорту та літератури.

 В Україні свою щирість, чесність і відкритість демонструють нові мисливці за депутатськими мандатами. До того, що більшість наших топових політиків і міністрів ледь животіють на чиновницькі зарплати, судячи з їхніх декларацій, виборці вже почали звикати. Але от статки наших зірок в перших п’ятірках партійних списків викликали щирий жаль.

Якщо вірити декларації, всенародна улюблениця і другий номер списку Партії Регіонів Таїсія Повалій не має ні житла, ні землі, ні грошей у банках. Співачка, чий середній гонорар за концерт експерти журналу Кореспондент оцінюють у 25 тисяч доларів торік заробила лише трохи більше 3 мільйонів гривень. Причому більшість цих грошей (2,4 млн грн) надійшли не від концертів, а від продажу майна.

Ну а світова зірка футболу Андрій Шевченко, другий номер списку партії Наталі Королевської, в  футбольному клубі Динамо отримав 25 тисяч гривень зарплати за весь рік, судячи з  декларації. При цьому загальний його дохід минулого року склав 13 мільйонів гривень. Але серед них – і дивіденди, і прибуток від здачі квартир в оренду.

Цікаво, що податкова вже офіційно заявила:  претензій до Шевченка немає, бо податків за минулий рік він заплатив більше мільйона гривень.

Кожен партійний бос та спонсор має свою квоту на певну кількість місць у прохідній частині списку. За принципом особистої відданості формує свої роди: парламентарем може стати бізнес-партнер, кохана жінка, водій, охоронець чи секретар.

Так, за списком партії влади до парламенту знову іде колишній керівник охорони одного з найбільших бізнесменів країни, а в лави об’єднаної опозиції влилася Тетяна Донець, яку називають близькою подругою дружини спонсора Фронту змін.

У Верховні раді “люди різних професій” як правило утворюють неформальну групу лоббістів і діляться досвідом у комітеті виборців.

Ці люди не будуть розробляти законопроекти, вони будуть голосувати або подавати вже розроблені законопроекти.

Але якщо ти маєш в парламенті групу з 5, а краще з 10 чоловік, ти можеш впливати на багато речей в країні і дуже непогано лобіювати інтереси власного бізнесу.    

Маловідомі і непублічні депутати ходять до парламенту навіть на вечірні засідання і віддано тиснуть кнопки за себе і відсутніх колег. З них складається прошарок кнопкодавів. Ті, хто має відповідне фізичне загартування, може проявити себе у фракції ще  й бійцем. У прямому значенні цього слова.

Ті, хто мають вразливі місця – бізнес або родинні зв’язки, можуть поповнити  лави тушок.

Та партбоси не проти скористатися і далеким від політики авторитетом  і запалити на вершині свого списку  “зірку”.

Наталія Королевська схопила аж дві – футболіста Андрія Шевченка та актора Остапа Ступку.

Віталій Кличко заручився підтримкою письменниці Марії Матіос.

Регіонали у першу п’ятірку включили співачку Таїсію Повалій.

Попередній досвіду походу “зірок” у політику демонструють – бути першим на сцені чи у спорті не означає засяяти під куполом. Але лише невелика частина виборців розуміє, що її просто намагаються розігріти, більшість – готова підтримати кумирів.

http://tsn.ua/