На Закарпатті вирощують ягоду, яка лікує все – від діабету до туберкульозу

Унікальною плантацією цілющого кизилу пишаються жителі села Черної.

Її на 15-ти гектарах заклали ще в XV столітті місцеві правителі, коли тут вирував черевний тиф. Саме цю смертельну недугу здолав кизил, завезений із Середньої Азії. Відтоді червона кисло-солодка ягода замінює місцевим мешканцям ліки.

Коли кизил дозріває, збирають його всі, навіть трирічні малюки. Селяни продають кизил на базарах, по 15 гривень за кілограм. Щодня сім’ї заробляють по 400 гривень. Господині знають безліч рецептів цілющого кизилового варення та компоту.

Кизил відновлює обмін речовин, знезаражує та знімає інтоксикацію. А ще очищує повітря від шкідливих бактерій і комах. Ягода допомагає при подагрі, недокрів`ї та хворобах сечового міхура, корисна при діабеті та добре лікує кишково-шлункові хвороби.

Ця ягода цілюща в будь-якому вигляді, стверджують і медики. Окрім плодів, корисні також кора й листя. Цілі ягоди з кісточками перед сніданком оздоровлять кишківник.

Рослина багата на залізо, йод, калій і магній. Вона найкраще впливає на відновлювальні процеси в організмі. Лікує жовч, печінку, шлунок, ожиріння та покращує імунітет.

«Попереджує порушення метаболічного процесу в організмі, порушення сольового обміну речовин. Він діє навіть на дизентерійну паличку та при туберкульозі легень», – каже доктор медичних наук, директор Науково-дослідного інституту фітотерапії Оксана Ганич.

Медики радять давати чай із кизилом школярам на обід. По 3 тижні – двічі на рік. Це збереже дітям здоров’я та покращить апетит. Селяни додають червоні ягоди до перших страв і навіть роблять з них вино.

У Черної вирощують майже 20 сортів кизилу. Плодоносять дерева на восьмий рік.

«До 2 тисяч років воно може рости. Коли відчуває небезпеку, засуха йде, основний стовбур засихає. А з коріння вибиваються нові гілочки», – розповідає голова села Черної Василь Івашко.

Атмосфера на кизиловій плантації дивовижна – запевняють жителі Черної. Кажуть, достатньо кілька хвилин постояти під цілющим деревом – і заряду позитивної енергії вистачить на місяць.

Світлана Ковбиця, fakty.ictv.ua