Ужгород приймає гостей Міжнародного фестивалю «Мій рідний край»

Цьогорічний «Мій рідний край» матиме багато нововведень і триватиме фестиваль з 30 серпня по 1 вересня.

Слоган цьогорічного фестивалю — «Прийди і подивись», — розповіла у прес-центрі “Закарпаття” заступник директора дирекції програм Тетяна Вашаргелі. За її словами, 14-тий фестиваль має ряд особливостей. По-перше, зазначила пані Тетяна, цього року усі зацікавлені зможуть взяти участь не лише у перегляді програм та фільмів, а й у їх обговоренні.

“Ми хочемо, щоб в Ужгороді почули, що фестиваль проводиться не тільки для професіоналів, але й для тих, хто дивиться кіно. Ми хочемо почути думку кожного”,   — сказала Тетяна Вашаргелі. До речі, за її словами, дискусії відбуватимуться у прямому ефірі.

Інша особливість фестивалю — доступність і зрозумілість, адже тепер усі фільми,  озвучені іншими мовами, будуть титруватися.

До новинок фестивалю додалося ще й те, що раніше журі починало роботу за три дні до початку фестивалю, а тепер працюватиме безпосередньо під час конкурсу.

Минулого року у фестивалі представляли свої роботи телерадіостудії з 10 країн, а от цього — з 6-ти. Конкурсні роботи, крім України, представлять Угорщина, Румунія, Словаччина, Македонія, Сербія та Росія. Найголовніша причина зменшення кількості учасників  — відсутність фінансування. За словами заступника генерального директора ЗОДТРК Золтана Куліна, 49 тисяч, виділених з обласного бюджету, будуть витрачені на транспортні перевезення, оренду приміщень, подарунки, призи, квіткову продукцію тощо. Усього ж бюджет фестивалю становить 130 тисяч гривень, а тому організатори намагаються залучити якомога більше спонсорів.

На сьогодні на участь у фестивалі “Мій рідний край” надійшло 56 радійних заявок та 49 телевізійних заявок.  Із закарпатських організацій, крім ЗОДТРК, свої роботи представить телестудія з Берегова.

Головною метою фестивалю організатори називають сприяння створенню та показу документальних фільмів, телевізійних і радіопрограм, спрямованих на духовне відродження національних меншин, їх культурних надбань і цінностей, пошук шляхів вирішення проблем сьогодення етнічних спільнот, що компактно проживають на території країн-учасниць фестивалю. “Такі заходи є важливими, в першу чергу, для телевізійників, адже стимулюють створювати щось нове”, — зазначив заступник завідувача відділу тематичних програм ТВО “Експеримент” Максим Мельник.

На його переконання, “національна меншина може бути цікавою для загалу. Таким чином ми привертаємо увагу до маленької громади, дізнаємося більше про свою країну. І взагалі це виховує толерантність, міжетнічне розуміння. Ми не ділимо людей на меншини, а створюємо фільми про них, про людей”. “Так, це фестиваль для всіх, але про нацменшини. Коли ми організували його 14 років тому, подібного не було навіть у Європі”, — додав Золтан Кулін.

Багато нового, кажуть телевізійники, завдяки конкурсним роботам, вони відкривають і для себе. “Я особисто не знав, що у Миколаївській області живуть турки-масхетинці, що у них є якісь дивні звичаї весільні. Не знав, що в Одеській області є село, де мешкають албанці. А ще, що на Україні є шведське село”, — поділився Максим Мельник.

31 серпня стане для обласної телерадіокомпанії днем відкритих дверей, адже саме тоді усі охочі зможуть побувати на демонстраціях фільмів та програм. Ті, кому великий студійний екран — не до душі, зможуть переглядати стрічки вдома у телевізорі або через мережу інтернет. “31 серпня усіх, хто цікавиться документальним кіно, запрошуємо на Київську набережну, 18, у студію “Тиси”, аби побачити фільми з різних країн Європи. Ми відібрали 23 фільми, вони будуть показані з 12:00 до 24:00. Ми дуже пишаємося тим, що у програму включені 2 фільми Ярослава Войтека “Мы здесь” (початок демонстрації о 17:43) та “Граніца” (19:35). Обидва фільми мають відношення до Закарпаття. Надзвичайно цікаві стрічки. Перший фільм отримав 6 престижних нагород”, — сказав Максим Мельник.

За словами організаторів, триватиме фестиваль з 30 серпня по 1 вересня. До речі, вхід на захід — вільний.

zakarpatpost.net