Мешканці сіл Руські Комарівці та Вовкове протестують проти сміттєпереробного підприємства

Обурені мешканці двох сіл написали колективне Звернення до керівників держави та області.

Прем’єр-міністру України – п. Азарову М.Я.

Генеральному прокурору України – п. Пшонка В.П.

Голові ОДА – п. Ледиді О.О.

Копія: Голові Ужгородської РДА – п. Чорнаку Р.В.

Копія: Голові Середнянської селищної ради – п. Крицькому Е.Т.

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Ми, мешканці сіл Руські Комарівці та Вовкове, реагуючи на заяву надруковану в газеті «Вісті Ужгородщини» від 20.07.2012 №27 «Заява про громадське обговорення розміщення сміттєпереробного об’єкту на території Середнянської селищної ради», звертаємося до Вас з проханням переглянути місце розміщення сміттєпереробного об’єкту.

Урочище «Тайня» Середнянської селищної ради розташоване на околиці села Руські Комарівці, одного з найбільш населених пунктів Ужгородського району, яке має розвинуту інфраструктуру – загальноосвітню школу I-III ступенів, дитячий садочок, сімейну амбулаторію (яку відвідують не тільки мешканці села), клуб тощо.

Про розміщення подібного підприємства на околиці Руських Комарівців мова вже йшла кілька років тому, проте, зважаючи на протести мешканців села дане питання було закрито. Сьогодні сміттєпереробний об’єкт знову намагаються розмістити на межі територій сільських рад сіл Руські Комарівці та Середнє, але вже за ініціативи Середнянської селищної ради.

Виникає питання: чи депутати Середнянської селищної ради та й сам пан Крицкій проголосував би за рішення побудувати сміттєпереробний об’єкт на околиці смт.Середнє? Відповідь очевидна – ні. Чому при виборі місця розташування об’єкту не враховується думка мешканців навколишніх сіл, адже завод межуватиме з помешканнями селян. А з іншого боку – чи були проведені відповідні заміри та дослідження під час планування розміщення об’єкту? Чи є характеристика геологічної та геоморфологічної будови майданчика? Які ще варіанти розміщення вищезазначеного об’єкту були розглянуті чи пропонувалися? Яку воду ми та наші діти будуть пити, яким повітрям дихати?

Звичайно ми розуміємо важливість питання утилізації сміття та проблему переповненості сміттєзвалищ, але поряд з цим ми також розуміємо, що ряд сіл району – Підгорб, Холмці, Руські Комарівці, Вовкове та так звана «тайня» села Вовкове перетворяться у суцільний полігон-сміттєзвалище, оскільки при експлуатації об’єкту будуть наявні викиди забруднюючих речовин від технологічних процесів, від автомобільного транспорту, утворюватимуться промислові та господарсько-побутові стічні води, промислові та побутові відходи, викиди від складування відходів, від спалювання відходів та зольного пилу, викиди від автотранспорту під час транспортування відходів, від розвантаження відходів та завантаження золи і шлаку, викиди від бункеру приймання відходів, тощо. Все це не що інше як небезпечний вплив на наше здоров’я, на атмосферне повітря, ґрунти, ґрунтові води.

Ми щорічно розробляємо та приймаємо ряд програм «Здоров’я нації», «Оздоровлення дітей», «Репродуктивне здоров’я нації» та ін., а поруч з цим труїмо один одного.

Зважаючи на вищевикладене, просимо врахувати нашу позицію в громадському обговоренні проекту та переглянути місце розташування сміттєпереробного об’єкту на більш віддалене від населених пунктів.

Про розгляд листа просимо повідомити у встановленому законодавством України порядку.

(Колективне звернення розміщено у газеті “НЕДІЛЯ” від 24 серпня)

nedilya.net