Європа готова виділити чверть мільйона доларів для Закарпаття

Про це повідомив координатор системи ООН, Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Олів’є Адам перебуваючи в Закарпатті.

Голова обласної адміністрації Олександр Ледида зустрівся з координатором системи ООН, Постійним представником Програми розвитку ООН в Україні Олів’є Адамом.

Найкорисніше у процесі реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнований на громаду», переконаний Олександр Ледида, – завдяки йому мешканці краю стають свідомими того, що вирішити проблеми власних населених пунктів можна лише власними зусиллями. А корисні ініціативи завжди знаходять фінансову підтримку. Адже гроші на реалізацію мікропроектів надають як закордонні партнери, так і місцева влада, й самі громади. Це підвищує рівень відповідальності за кожну окрему ініціативу:

– Співфінансування влади та місцевих громад об’єднує зусилля для вирішення будь-яких проблем. Ваша робота й підтримка – неоціненна допомога місцевій владі та закарпатцям, за що ми щиро вдячні, – наголосив очільник краю.

Проект, зокрема на Закарпатті, став настільки успішним, що вже сьогодні ведуться перемовини про втілення його третьої фази. Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Олів’є Адам зауважив: давно планував відвідати нашу область:

– Закарпаття посідає особливе місце у реалізації проектів ЄС. Ваш край вражає цікавою історією, звичаями, красою природи та унікальним географічним розташуванням. Тому планую виділити час не лише для відвідин громад, які отримують кошти проекту, а й для знайомства  з областю.

Поділився Олів’є Адам і планами на майбутнє. Зокрема, готовністю європейських партнерів витратити чверть мільйона доларів на реалізацію проекту управління бюджетами в Закарпатській області.

Поважний гість розповів: наразі чекають на погодження документів у Міністерстві фінансів. Олександр Ледида пообіцяв максимальну підтримку  в цьому питанні через особисте звернення до керівників держави.

Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ» стартував на Закарпатті 12 липня 2011 року із підписання спільної Угоди про партнерство між Закарпатською ОДА, Закарпатською обласною радою та ПРООН. Відтак, було відібрано 9 основних районів для участі у проекті –   Берегівський, Виноградівський, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Перечинський, Свалявський, Тячівський, Хустський та 3 резервних –  Рахівський, Ужгородський, Великоберезнянський. 4-5 населених пунктів кожного з цих районів взялися за реалізацію проекту (всього 37 громад).

За час другої фази проекту вже затверджено 34 мікропроекти. Планується,  що їхня вартість перевищить 8 млн. грн., з яких 3,2 млн. грн. – кошти проекту, 4,4 млн. грн. – кошти бюджету, 0,7 млн. грн. – кошти громад.

Користь від реалізації мікропроектів отримає близько 40 тисяч громадян, повідомили газеті «НЕДІЛЯ» у прес-центрі ОДА.

nedilya.net