В Ужгороді відбулися загальні збори закарпатського відділення Спілки адвокатів України

На тлі тих процесів, які відбуваються в нашій державі і у політичному та економічному житті, дуже важливими бачиться роль і стан правової системи. Безперечно: є однозначний суспільний запит на серйозні фундаментальні реформи органів прокуратури і адвокатури, правоохоронної системи та подальше реформування судової гілки влади.
Існування правової демократичної держави не можливе без наявності справді незалежного адвокатського самоврядування, яке надає можливості ефективного захисту цією правозахисної інституцією законних прав та інтересів громадян. Очевидним є те, що реформування системи адвокатури в Україні є нагальним та необхідним. Обговорення цього Закону та необхідність формування всієї вертикалі адвокатського самоврядування на принципах демократизму, формування регіональних органів адвокатського самоврядування стали предметом обговорення на загальних зборах закарпатського відділення Спілки адвокатів України, що були поєднані зі святкуванням адвокатами Дня незалежності України. Ці збори відбулися у місті Ужгороді і в їх роботі взяло участь 53 адвокатів, членів ЗВ САУ.

Виступаючи на цих зборах, голова Закарпатського відділення САУ, Заслужений юрист України Петро Немеш поділився своїми думками стосовно стану адвокатури в нашому краї, процедурі проведення установчої конференції адвокатів Закарпатської області та поінформував присутніх про базисні положення новоприйнятого Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». З точки зору Петра Немеша, потрібно, керуючись новоприйнятим Законом, докласти максимум зусиль, щоб адвокатура Закарпаття стала єдиним монолітним органом, який ефективно відстоює законні права та інтереси пересічних громадян, сприяє втіленню принципів законності та правопорядку. Обрання нових органів адвокатського самоврядування в краї та обрання делегатів на установчий з’їзд адвокатів України повинно відображати волевиявлення всіх адвокатів Закарпаття, а тому по містах і районах Закарпаття треба чим швидше провести загальні збори адвокатів, на яких обрати делегатів на установчу конференцію адвокатів регіону. Рішення про це планується прийняти на спільному засіданні Закарпатського обласного КДКА, яке відбудеться 31 серпня цього року.

Далі Петро Немеш надав слово заступнику голови ЗВ САУ, раднику голови Закарпатської обласної ради з правових питань, кандидату в народні депутати України Олексію Фазекошу, який, зокрема, сказав: «Дійсно, хоча є певні зауваження до новоприйнятого Закону, його прийняття є очевидним позитивом, і в процесі обрання органів адвокатського самоврядування, як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівнях, свою вагому роль повинна відігравати спілка адвокатів України, яка є найбільшою на Україні громадською організацією, що об’єднує адвокатів, та яку очолює безспірний лідер адвокатури України Лідія Ізовітова. І саме тому, з моєї точки зору, Спілка адвокатів України повинна відігравати домінуючу роль у формуванні нової вертикалі органів адвокатського самоврядування. Стосовно проведення установчої конференції адвокатів Закарпатської області, то законодавець поклав зобов’язання щодо її проведення на регіональні КДКА, сформовані до набрання чинності цього Закону. 31 серпня цього року на спільне засідання Закарпатської обласної КДКА буде внесено проект рішення, розроблений адвокатами, членами Закарпатської КДКА Немешом П.Ф., Батрином В.В., Фазекошем О.А. та Кошелею В.В. У цьому проекті рішення передбачається 13 жовтня цього року провести у місті Ужгороді установчу конференцію адвокатів Закарпатської області, перед нею провівши загальні збори адвокатів у містах і районах Закарпаття, затвердити квоти представництва від них на установчу конференцію. Планується створити оргкомітет по проведенню установчої конференції, головою якого обрати Віталія Батрина, дійсно авторитетного на Закарпатті адвоката. Також хотів би наголосити, що цей склад Закарпатської регіональної КДКА 6-го скликання та її голова Василь Ігнатко багато зробили для об’єднання адвокатської спільноти Закарпаття. Вважаю, що установчу конференцію адвокатів Закарпаття з квотним представництвом усіх міст і районів нашого краю ми проведемо на належному рівні».

В обговоренні взяли участь адвокати – професор, Заслужений працівник освіти України Хома Олексик, один з найстарших та найдосвідченіших адвокатів краю Василь Кошеля, член правління ЗВ САУ Валентин Гончаров та заступник голови правління ЗВ САУ Нінель Масяк, яка сказала: «Законодавче поле ще буде змінюватись не раз. Головне, щоб адвокати були корисними суспільству, мали повагу клієнтів та допомагали людям, у яких є ті чи інші проблеми правового характеру. Потрібно, щоб адвокатську діяльність здійснювали особи, які мають високий професійний рівень і продовжують добрі традиції закарпатської школи адвокатури, тоді адвокатура краю матиме повагу людей і стане справжнім незалежним правозахисним інститутом».

Учасники загальних зборів ЗВ САУ були одностайні в одному – потрібно припинити усі чвари і обрати в нові органи адвокатського самоврядування людей чесних, достойних, високопрофесійних. Тоді система адвокатури зможе виконувати свою головну функцію – захищати основні конституційні права громадян.

Прес-служба Закарпатського відділення Спілки адвокатів України