В Ужгороді школи не готові навчати регіональною мовою

Школи поки що не готові до виконання закону про мови. Навіть у тих областях, де остаточно визначилися з регіональними мовами, навчальні заклади навряд чи зможуть у цьому році сформувати класи – через нестачу вчителів і вільних приміщень.
“Батьківські збори будемо проводити тільки на наступному тижні, тоді стане ясно, скільки тат і мам хочуть, щоб їхні діти навчалися в російськомовних класах. Для цього необхідні заявки як мінімум від 15 осіб. Проблем з підручниками немає, але все одно сумніваюся, що ми так швидко зможемо перейти на іншу мову. Адже вже багато років наші виші випускають україномовних викладачів. Швидко перебудуватися не зможемо”, – розповіла директор столичної школи № 175 Віра Борик.

Схожа ситуація і в Закарпатті. Там стати регіональною мовою всі шанси є в угорської. “Сподіваємося, що у нас поки що не буде багато охочих навчатися угорською мовою. Адже ми просто не встигнемо перед стартом навчального року набрати вчителів, які володіють нею. Та й вільних приміщень для нових класів немає”, – говорять в одній з ужгородських шкіл.

А от у Запоріжжі, де регіональною мовою нещодавно стала російська, у школах запевняють, що мова викладання для них – не проблема, набагато складніше переробити навчальний графік. Навантаження на вчителів розподілене ще перед відпустками на весь навчальний рік. А для підготовки нового графіка знадобиться не менш як півроку, розповідають викладачі.

У Міносвіти говорять, що не підганятимуть школи, щоб на вимоги батьків там створювали необхідні класи. “Всі розуміють, що так швидко підготувати необхідну кількість вчителів, скласти плани та інше буде вкрай важко. Але в кожній області у нас вистачає шкіл, де навчають російською, угорською, кримськотатарською та іншими мовами”, – розповів директор департаменту загальної середньої і дошкільної освіти МОН Олег Єресько.

osvita.ua