Місць в гуртожитках УжНУ вдвічі менше від потреби

У розпорядженні студентів УжНУ є чотири гуртожитки, три з яких розташовані на набережній Ужгорода, і ще один — на «БАМі», по вулиці Університетській. Сьогодні стартувало поселення першокурсників. Цього року кількість охочих значно перевищує можливості вільних місць — 934 проти 436, утім керівництво університету запевнило, що додаткові кімнати шукатимуть і постараються поселити всіх.
Процедура нелегка, треба мати необхідні документи, а також ордер на кімнату, який новоприбулим студентам видають одразу на факультеті. Гуртожитки розраховані на таку кількість місць: гуртожиток № 1 — 323, № 2 — 486, № 3 — 546, № 4 — 957 студентів, — повідомляє сайт УжНУ.

«Порівняно з минулим роком ми переходимо до формули встановлення соціальної справедливості, прозорості та чесності при поселенні студентів. Це стосується насамперед квот на окремі факультети, у зв’язку з тим, що реальна потреба удвічі вища, ніж є місць. Тому знаходимо резерви всередині гуртожитків за рахунок старшокурсників з невіддалених районів — Ужгородського, Перечинського та Мукачівського. Для того, щоб усі першокурсники, особливо з віддалених районів, були поселені», — коментує Роман Офіцинський, проректор із науково-педагогічної роботи та перспектив розвитку.

Особливістю цьогорічної вступної кампанії стало те, що в УжНУ навчатимуться чимало студентів з інших областей, особливо з Франківщини, Львівщини, Житомирщини, Кіровоградщини тощо. «Потреба в місцях є більшою, особливо для тих, хто представляє інші регіони України. З одного боку це добре, бо впливає на рейтинг університету.   Якщо в нас велика частка приїжджих студентів, значить, університет популярний в Україні, займає краще місце в національному рейтингу», — додає проректор.

В УжНУ переконують, що студенти з географічно віддалених регіонів не залишаться без житла. Наразі ж поселяють тих, хто вже має відповідні документи й ордери.