Учні на Березнянщині грають в комп’ютерну гру “Conter Strike”, в якій пропагується насильство

Під час перевірки Центру позашкільної роботи встановлено, що учні-відвідувачі гуртка комп’ютерного спрямування, всупереч плану занять, а також закону України “Про захист суспільної моралі” грали в комп’ютерну гру “Conter Strike”, в якій пропагується насильство.

А у Берегівському та Ужгородському районах прокурорами порушено кримінальні справи за фактами існування „фіктивних” дитячих гуртків

Враховуючи, що одним із чинників у попередженні бездоглядності та правопорушень серед підлітків є охоплення дітей до позашкільною освітою, органами прокуратури області проведені перевірки додержання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, закладами освіти вимог Законів України „Про освіту”, „Про позашкільну освіту”.

За інформацією начальника відділу захисту прав дітей прокуратури Закарпатської області Наталії Кузан, встановлено, що у більшості районів області робота щодо залучення дітей до здобуття позашкільної освіти є недостатньою. Лише 58 дітей залучено до позашкільної освіти із тих, які перебувають на профілактичному обліку в службах та відділах кримінальної міліції у справах дітей.

У всіх регіонах недостатньо фінансуються заклади позашкільної освіти. Кошти, які виділяються зазначеним закладам із місцевих бюджетів, покривають лише виплати із заробітної плати та оплати комунальних послуг.

Як наслідок, більшість дитячих закладів потребує покращання матеріально-технічної бази, проведення ремонтних робіт, оновлення обладнання, придбання навчально-методичних посібників та сучасної комп’ютерної техніки.

Так, в Іршавській районній станції юних техніків, яка не має відповідної матеріально – технічної бази. Основний корпус будівлі по набору приміщень складається тільки з одного комп’ютерного класу, який по площі та кількості розміщених у ньому комп’ютерів не відповідає санітарно – гігієнічним нормам. Комп’ютерне обладнання морально застаріле, з 2004 року станція юних техніків не забезпечується новим обладнанням, відсутні майстерні та лабораторії, внаслідок чого на базі закладу позашкільним навчання охоплено тільки 42 учнів. Інша кількість дітей (1479 гуртківців) займаються в гуртах на базі загальноосвітніх шкіл району у класних приміщеннях, не пристосованих до проведення занять за технічним профілем.

Прокурорські перевірки показали, що за відсутності належного відомчого контролю управлінь, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування керівниками позашкільних закладів надається недостовірна інформація щодо діючих гуртків та секцій. Непоодинокі факти приписування кількості дітей, охоплених позашкільною освітою.

У Берегівському та Ужгородському районах прокурорами встановлені факти існування „фіктивних” гуртків. По даних фактах порушені кримінальні справи.

Раптові перевірки прокурорів засвідчили багаточисельні випадки, коли згідно розкладу гуртки не проводились (Міжгірський, Свалявський, Мукачівський та інші райони)

В порушення вимог п.14 Положення про позашкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2011 зарахування учнів до спортивних, спортивно-технічних, туристських, хореографічних об’єднань у більшості позашкільних закладів проводиться без довідки медичного закладу про відсутність у дітей протипоказань для занять у зазначених гуртках.

Прокурором Великоберезнянського району під час перевірки Центру позашкільної роботи встановлено, що учні-відвідувачі гуртка комп’ютерного спрямування, всупереч плану занять, а також закону України „Про захист суспільної моралі” грали в комп’ютерну гру „Conter Strike”, в якій пропагується насильство.

Всього за результатами цих перевірок прокурорами порушено 3 кримінальні справи, принесено 5 протестів, внесено 16 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто понад 40 посадових осіб.

Прокуратурою області з цих питань заступнику голови обласної державної адміністрації внесено подання, яке вже розглянуте і задоволене, повідомили zakarpatpost.net в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

zakarpatpost.net