Україна як країна транзиту для контрабандних сигарет

У кількох українських газетах з’явилися статті про те, що в Україну ринув потік контрабандних сигарет. У цих статтях наводяться факти про численні випадки конфіскації правоохоронними органами України російських, молдавських і білоруських сигарет.

Україна як країна транзиту для контрабандних сигарет

У 2011 році на кордоні з Білоруссю співробітники Держприкордонслужби України затримали понад 13 млн. штук сигарет.

І цього року вже було багато повідомлень про те, що білоруські та українські прикордонники затримують сигарети при спробі ввезти їх в Україну. Здається, що дешеві білоруські сигарети переправляються для продажу в Україну, де сигарети дорожчі. Однак майже всі випадки конфіскації контрабандних сигарет зафіксовано в Брестській області Білорусі або Волинській області України.

Якби сигарети призначалися для українського ринку, то логічніше було б гнати їх з Гомельської області в Чернігівську і далі по всій Україні. Насправді ж майже всю контрабанду білоруських сигарет сконцентровано на крайній західній ділянці спільного кордону. Причини цього явища пояснюють факти конфіскації білоруських сигарет при спробі переправити їх через українсько-польський кордон.

Перший заступник голови Державної прикордонної служби України Павло Шишолін повідомив, що дуже частими є спроби перемістити сигарети в районі стику кордонів України, Білорусі та Польщі, відповідно, — з Білорусі в Польщу через Україну.

Його білоруський колега, начальник прес-служби Брестської прикордонної групи Олександр Кислов каже: «Зазвичай перевізники провозять (білоруські) сигарети через Україну невеликими партіями. Вони потім складуються в орендованих у місцевих жителів приміщеннях. Звідти великими партіями йдуть далі».

Поведінка контрабандистів видається нелогічною, адже в Білорусі є власний кордон з Польщею. Перевезення сигарет через Україну мало того, що підвищує вартість транспортування, ще й несе додатковий ризик, тому що виявлені на українській території сигарети з білоруськими акцизними марками підлягають конфіскації. Така поведінка може пояснюватися тим, що ризик бути викритими при перетині українсько-польського кордону значно менший, ніж при перетині білорусько-польського кордону.

Аналогічна ситуація спостерігається і на стику кордонів України, Молдови і Румунії. Українські прикордонники систематично перехоплюють при спробі вивезти з України в Румунію молдавські сигарети. Але більшість випадків перехоплення відбувається в Чернівецькій області неподалік молдавського кордону. Тобто прямо везти молдавські сигарети в Румунію чомусь незручно, хоча у половини громадян Молдови є румунські паспорти. Краще робити це через Україну, хоча українським громадянам потрібна віза, щоб відвідати Румунію.

Транзитна контрабанда не обмежується найближчими сусідами. Наприклад, за останні роки в Україні неодноразово затримували великі партії сигарет марки Regal. Цю марку сигарет в Україні ніхто не палить. Але такі сигарети дуже популярні в Англії, і їх, мабуть, направляли саме туди. Обхідний маршрут через кілька країн не новий для контрабандистів, але при цьому вони чомусь полюбляють використовувати Україну для транзиту.

Україна як постачальник контрабандних сигарет

Судячи з повідомлень українських правоохоронних органів, при боротьбі як із незаконним увезенням, так і з незаконним вивезенням їм доводиться мати справу переважно з неукраїнськими сигаретами. Щоправда, 2 липня 2012 року прикордонники виявили 35 тис. пачок українських сигарет при спробі вивезти їх у Румунію, 3 квітня — 12,5 тис. пачок при спробі вивезти їх в Угорщину. Партії сигарет невеликі, тож, може, українські сигарети стали настільки дорогими, що їх нелегальне вивезення припинилося? Якби ж так…

18 червня 2012 року в Латвії було арештовано вантажівку, в якій було 310320 сигарет Bond з українськими акцизними марками. Очевидно, що раніше ця вантажівка успішно пройшла через українську митницю.

Під час Євро-2012 Польща запровадила перший ступінь терористичної загрози у зв’язку з виявленням вибухового обладнання разом із фотографією національного стадіону. А знайдене це обладнання було в черговій виявленій партії сигарет, виготовлених в Україні.

12 квітня 2012 року польські прикордонники затримали TIR, у якому було виявлено 1,7 млн. сигарет з українськими акцизними марками.

24 липня 2012 року працівники польської прикордонної служби затримали на кордоні з Україною
1,2 млн. сигарет.

Мінфін Польщі повідомив, що у 2011 році польські служби виявили усередині країни і на кордонах 680 млн. штук контрабандних сигарет, 40% яких (270 млн.) були з України. Зазначимо, що з української сторони за весь 2011 рік на всіх кордонах з ЄС митною службою було вилучено всього 37,5 млн. сигарет на суму 1,2 млн. євро.

А лише за один день, 18 червня 2012 року, співробітниками румунського спецназу в Бухаресті була вилучена партія сигарет з України на загальну суму 2,6 млн. євро.

У Румунії зазначають, що Україна посідає перше місце, випереджаючи навіть Молдову, як постачальник контрабандної тютюнової продукції, поставляючи 27% її обсягу. У Румунії в 2011 році було легально продано 25 млрд. сигарет. Частка контрабандних сигарет на ринку Румунії у 2011 році становила 12—15%, тобто близько 4 млрд. сигарет.

Виходить, що в Румунії було викурено щонайменше 1 млрд. нелегально завезених туди українських сигарет. При цьому за весь 2011 рік співробітниками українського прикордонного відомства на румунській ділянці затримано близько 35 млн. сигарет, тобто українські прикордонники затримали лише 3,5% контрабанди. А якщо врахувати, що значна частина затриманих сигарет була молдавського виробництва, то перешкод для просування вітчизняних сигарет у Румунію з українського боку майже не було.

Слід зазначити, що частка контрабандних сигарет на ринку Румунії значно скоротилася. Якщо в січні 2010 року вона становила 36,2%, то через рік зменшилася до 22,5%, а в травні 2011-го — до 11,8%. Однією з причин цього скорочення стала рішуча боротьба з тими, хто сприяє контрабандистам. У лютому 2011 року в Румунії на кордоні з Україною було затримано 77 поліцейських і митників. Їх підозрюють у корупції та контрабанді сигарет.

В інших країнах Європи також борються з контрабандистами українських сигарет. У червні 2011 року Європол повідомив про арешти українців — учасників злочинної мережі. З допомогою фіктивних фірм контрабандисти спекулювали сигаретами в Європі. Керівника мережі з Ужгорода затримали в Угорщині. Десятки арештів і обшуків за цією справою провели в Чехії, Словаччині, Німеччині, Італії. У Словаччині митники знайшли в схованках 3942200 пачок сигарет.

Досвід інших країн показує, що для припинення масової контрабанди сигарет треба виявляти і карати співробітників правоохоронних органів, які потурають контрабандистам. В Україні ж їх поки що просто звільняють. Наприклад, у листопаді 2011 року звільнили співробітника волинського УБОЗ, якого звинуватили в контрабанді великої партії сигарет з Білорусі в Польщу. На трасі Одеса—Новоазовськ співробітниками МВС було затримано вантажівки з великою партією молдавських сигарет. Розслідування показало, що ці вантажівки успішно пройшли через митницю, а трьох інспекторів митниці, які пропустили ці вантажівки, у лютому 2011 року було звільнено. Повідомлень про затримання співробітників правоохоронних органів, які сприяли контрабанді сигарет українського походження, нам за останні два роки виявити не вдалося. Щоправда, народний депутат Г.Москаль передав для розслідування отриманий ним анонімний лист про те, що контрабандисти діють за цілковитої підтримки начальника Мукачівського прикордонного загону, але, очевидно, анонім зводив наклеп.

Літаком, поїздом, машиною, човном, тунелем, дельтапланом…

А тим часом контрабанда українських сигарет поширюється всією Європою…

Британські служби виявили, що сигарети, вироблені на заводах України і Молдови, перекидалися через румунський кордон. Далі товар надходив в Афіни і звідти під видом продовольчих товарів сигарети поставлялися на територію Британії.

У травні 2011 року СБУ розіслала листа, в якому йдеться про значне збільшення кількості випадків затримання транспортних засобів українських перевізників митними та правоохоронними органами країн Європейського Союзу у зв’язку з незаконним переміщенням через кордон сигарет.

26 квітня 2012 року в Австрії поліція затримала українця після ДТП і виявила в його машині 200 тис. сигарет.

У провідниці поїзда Москва—Київ—Софія на кордоні знайшли
8,8 тис. пачок контрабандних сигарет з українськими акцизними марками. У лютому 2011 року словацькі прикордонники помітили надувний човен, що рухався по річці з боку України. На берег човен вдалося витягти тільки в Угорщині, і в ньому виявили 13 тис. блоків сигарет. При цьому в Чопському прикордонному загоні, відповідальному за цю ділянку державного кордону України, повідомили, що інформації про затримання човна з сигаретами поки що не мають.

18 липня 2012 року словацькі митники повідомили українським колегам про виявлення кримінальною поліцією Словаччини підземного тунелю, який використовувався для контрабанди тютюнових виробів.

28 березня 2012 року неподалік державного кордону України і Румунії знайшли труп чоловіка поруч з уламками дельтаплана, обладнаного двигуном, і 7 ящиків сигарет LМ з акцизними марками України.

У січні 2012 року громадянка України була засуджена в Ірландії до тюремного ув’язнення строком 15 місяців за те, що вже вчетверте попалася в аеропортах цієї країни при спробі провезти сигарети. У листопаді 2011 року в аеропортах Ізраїлю спіймали 14 «кур’єрів» з величезною кількістю тютюнових виробів. Двоє з них — співробітники української авіакомпанії «Аеросвіт».

Україна як лідер з контрабанди сигарет

Про те, наскільки привабливим для контрабандистів є кордон України з країнами ЄС, свідчить нещодавній звіт Європейського агентства зі співробітництва на зовнішніх кордонах країн ЄС (FRONTEX). Співробітники агентства перевірили пункти пропуску на східних кордонах Євросоюзу від фінсько-російського до молдавсько-румунського і встановили, що 72% випадків контрабанди сигарет було виявлено на українсько-польському і ще 6% — на українсько-угорському кордонах.

У звіті Всесвітньої митної організації (ВМО) Customs and Tobacco Report 2011 сказано, що у 2011 році було конфісковано 115 великих (більш як 100 тис. сигарет) партій вироблених в Україні сигарет. За цим показником Україна вже уп’яте за останні шість років посідає перше місце у світі. Усього у 2006—2011 роках, за даними ВМО, було затримано 1756 великих партій українських сигарет, причому за цей самий період було затримано всього 734 партії сигарет, де країною походження була Росія, Білорусь або Молдова. Згідно зі звітами ВМО, у 2002—2008 роках, коли тютюнові акцизи в Україні майже не зростали, кількість затриманих великих партій сигарет українського походження збільшилася більш як удесятеро: з 49 до 573. У 2008—2011 роках акцизи на сигарети в Україні було суттєво підвищено, і кількість таких партій скоротилася до 115, хоча Україна й досі залишається світовим лідером з нелегального вивезення сигарет.

Оцінка обсягу вивезення сигарет з України

Оцінити цей обсяг у цілому можна лише приблизно, використовуючи дані про ринок сигарет в Україні. В 1990-х роках тютюнові виробники оцінювали ринок України (включаючи контрабанду в країну) на рівні 60—75 млрд. сигарет. У 2001 році в Україні було вироблено 70 млрд. сигарет, і тоді контрабанда в країну і з країни приблизно врівноважували одна одну. А далі почалося стрімке зростання, і в 2008 році в Україні було легально продано 124 млрд. сигарет. Звісно, українці не стали курити вдвічі більше, хоча, за оцінкою представника фірми «Бритіш Америкен Тобакко» (БАТ), у 2008 році обсяг ринку зріс до 85 млрд. сигарет, з яких 1% був контрабандою в країну. Виходить, що у 2008 році 124 — 85 + 1 = 40 млрд. сигарет було продано, але не викурено в Україні. Ці сигарети різними способами — як легально по блоку на людину, так і нелегально більшими партіями — вивезли з України. Член Європарламенту Чарлз Таннок заявив, що у 2008 році з 80 млрд. сигарет, які нелегально потрапили в країни ЄС,
30 млрд. було вироблено в Україні.

Після ряду істотних підвищень ставок акцизів в Україні починаючи з вересня 2008 року реалізація сигарет в Україні почала поступово знижуватися: до 112 млрд. у 2009 році, 96 млрд. — у 2010-му і 88 млрд. — в 2011 році. Істотну частину цього зниження зумовило падіння споживання сигарет в Україні. За даними Держстату, у 2008—2011 роках кількість курців віком 12 років і більше скоротилася в Україні з 10,1 млн. до 8,6 млн. чоловік, або майже на 15%. Також зафіксоване певне зниження кількості сигарет, які викурюються курцями за день, що не дивно, враховуючи, що сигарети різко подорожчали.

У 2009 році БАТ на своєму сайті оцінювала обсяг українського ринку в 76 млрд. сигарет. Згідно з результатами Глобального опитування дорослих про тютюн, проведеного в Україні в 2010 році, обсяг ринку було оцінено в 64 млрд. викурених у країні сигарет. При цьому тільки 1,5% опитаних курців показали пачки без попереджень про шкоду для здоров’я українською мовою, тобто частка нелегально завезених в Україну сигарет становила 1,5%, а обсяг незаконних продажів — приблизно 1 млрд. сигарет.

Другою причиною скорочення реалізації сигарет в останні роки стало зниження їх нелегального вивезення з України, що змушений був визнати у своєму звіті навіть фінансований тютюновими корпораціями Міжнародний центр податків та інвестицій (ITIC). У цьому ж звіті, виданому у жовтні 2011 року, частку нелегально завезених в Україну сигарет у загальному споживанні оцінено у 3—3,5%, хоча методика оцінки не наведена. Якщо загальне споживання сигарет в Україні становить до 70 млрд. штук, то 3—3,5% — це менш як 2,5 млрд. сигарет.

Однак обсяг нелегально вивезених з України сигарет залишається великим. У 2011 році було продано 88 млрд. сигарет. Якщо було викурено 65 млрд. сигарет, включаючи 2 млрд. нелегально завезених, то виходить, що незаконне вивезення становило: 88 — 65 + 2 = 25 млрд. сигарет.

Зазначимо, що оскільки ці 25 млрд. сигарет легально продали в Україні, за них був заплачений акциз. Комусь може здатися, що викликане підвищенням ставок акцизу скорочення обсягів нелегального вивезення невигідне для України. Та навіть якщо забути про шкоду сигарет для здоров’я і про міжнародний імідж нашої країни, то елементарні розрахунки покажуть, що така думка хибна навіть з фіскальної точки зору. У 2008 році середній акциз становив близько 30 грн. на 1000 сигарет, тобто з 40 млрд. незаконно вивезених сигарет до держбюджету сплатили 40 х 30 = 1,2 млрд. грн. В 2011 році обсяг контрабанди з країни зменшився до 25 млрд. сигарет, але оскільки розмір акцизу зріс до 175 грн. на 1000 сигарет, то надходження до бюджету становили 4,4 млрд. грн. Різниця в 3 млрд. грн. — це не просто додаткові доходи бюджету, це також втрачені прибутки контрабандистів. А якщо врахувати скорочення обсягів вивезення, то втрати контрабандистів іще більші. Не дивно, що контрабандисти та їхні союзники чинитимуть опір будь-яким спробам знову підвищити ставки тютюнових акцизів в Україні. Вони інспіруватимуть появу статей про контрабанду сигарет в Україну, аби тільки приховати більш масштабний феномен контрабанди сигарет з України.

Боротися, звичайно, треба з усіма видами контрабанди. Досвід Румунії, Угорщини та інших країн, яким вдалося в останні роки значно знизити обсяги реалізації контрабандних сигарет, водночас підвищуючи ставки акцизного збору, показує, що це можливо за рішучої позиції не тільки митників, а й правоохоронних органів по всій країні. Такий досвід є і в Україні. Наприклад, повідомлялося, що у Вінниці завдяки ініціативі мера міста «бабусі» уже не торгують на вулицях сигаретами. У Києві ж та інших містах ті самі вуличні торговці роками незаконно торгують сигаретами в одному й тому ж місці. Очевидно, що міліціонери їх знають, але чомусь не чіпають, хоча нині мінімальний штраф за торгівлю сигаретами з рук становить 510 грн. Можливо, однією з причин є найгуманніший у світі український суд, який у тих випадках, коли міліціонери приводять туди вуличну торговку, великодушно відправляє її далі продовжувати свою діяльність з постачання громадян контрабандними сигаретами. Але ця тема ЗМІ не цікавить, хоча громадські активісти в Черкасах, Сумах, Сімферополі та інших містах намагалися привернути до неї увагу. Очевидно, ЗМІ знаходять значно більше надихаючих аргументів для боротьби проти зростання тютюнових акцизів, хоча таке зростання, як показує досвід України та інших країн, успішно знижує споживання тютюну і підвищує доходи бюджету. І знову постає споконвічне запитання: кому вигідно?

 З приводу наведених у статті фактів DT.UA надіслало запит до Державної митної служби України. Нижче ми наводимо відповідь, яку було надіслано ДМСУ на адресу редакції.

— Одним із основних завдань, що стоїть перед Держмитслужбою України, є недопущення незаконного переміщення тютюнових виробів через митний кордон держави.

Натомість останнім часом джерела засобів масової інформації розповсюджують активну критику щодо недостатнього рівня протидії незаконному переміщенню через митний кордон України тютюнових виробів, посилаючись на звіт Всесвітньої митної організації (Customs and Tobacco Report 2011), оприлюднений у липні поточного року.

Загалом висновки, що містяться у критиці, є хибними та не відповідають дійсності. Згаданий звіт формується на підставі інформації, отриманої Всесвітньою митною організацією від митних органів з допомогою спеціальної комп’ютерної мережі CENcomm. Активним користувачем цієї мережі є Держмитслужба України, яка вносить туди інформацію про свої здобутки щодо протидії контрабанді, у тому числі незаконного переміщення тютюнових виробів. Виходячи з цього, Україна уже вкотре посідає одне з перших місць за рівнем протидії незаконному переміщенню тютюнових виробів серед країн — учасниць Всесвітньої митної організації.

Зазначене у черговий раз підтверджується і зростанням статистичних показників роботи Держмитслужби України у цьому напрямі протягом останніх п’яти років. Так, якщо у 2008 році митними органами був виявлений лише 3461 випадок незаконного переміщення тютюнових виробів, то вже протягом 2011-го — 5025 випадків. Загалом упродовж минулого року митними органами вилучено 84,7 млн. шт. різноманітних тютюнових виробів на загальну суму
28,3 млн. грн.

Разом із цим, як уже раніше повідомлялося, протягом січня—липня поточного року митними органами України виявлено 2003 випадки незаконного переміщення через митний кордон України тютюнових виробів загальною кількістю 41,2 млн. шт. на суму близько 13 млн. грн.

Також варто зазначити, що у більшості випадків правопорушень Україна є країною відправлення або призначення, а не походження незаконно переміщуваних тютюнових виробів. Затримання, здійснені митними органами України, свідчать, що найчастіше для незаконного переміщення використовуються тютюнові вироби білоруського, молдовського та російського виробництва, які значно дешевші та рентабельніші, ніж вітчизняні. Найбільша активність, пов’язана з незаконним переміщенням тютюнових виробів, спостерігається на українсько-румунській, українсько-молдовській, українсько-польській, українсько-російській та українсько-білоруській ділянці кордону.

Загалом робота Держмитслужби України у напрямі протидії незаконному переміщенню тютюнових виробів не зводиться тільки до звичайної фіксації правопорушення.

Так, на виконання пункту 9 доручення прем’єр-міністра України від 8 лютого 2012 року №5665/0/1-12 Державною митною службою України, адміністрацією Державної прикордонної служби України, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України та Державною податковою службою України розроблено та введено в дію план організаційно-практичних заходів щодо недопущення незаконного ввезення через митний кордон України тютюнових виробів і реалізації їх на внутрішньому ринку на 2012 рік. Під час його виконання зацікавленими органами створено 27 регіональних оперативних штабів, якими безпосередньо здійснюється координація спільних заходів у зонах своєї діяльності, у тому числі на державному кордоні, щодо недопущення незаконного переміщення через митний кордон України тютюнових виробів. У результаті протягом першого півріччя поточного року митними органами та територіальними підрозділами інших правоохоронних органів загалом вилучено близько 4 млн. пачок на суму 29,3 млн. грн.

З метою оцінки та покращення співпраці, обговорення інших важливих питань Держмитслужбою України та Українською асоціацією виробників тютюнових виробів «Укртютюн» у рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного сторонами торік, на постійній основі проводяться щоквартально зустрічі та наради.

Крім того, Держмитслужба України активно співпрацює у даному напрямі з Європейським офісом по боротьбі з шахрайством (OLAF), Місією Європейського Союзу по прикордонній допомозі Молдові та Україні (EUBAM) та іншими компетентними органами іноземних країн.

dt.ua