Закарпатським дітям влаштували екскурсію по митниці

У День знань на українсько-словацькому кордоні у міжнародному пункті пропуску «Малий Березний» чопські інспектори ділилися своїми секретами, знаннями та навиками з учнями Великоберезнянської школи-інтернат.45 дітлахів для закріплення почутого та побаченого після проведеної екскурсії, продемонстрували митникам свою кмітливість на ділі під час змагань з пошуку «контрабандних» закладок. 

Школярів ознайомили з основними правилами при перетині кордону, наглядно розповівши, що означає «зелений» та «червоний» коридори. Також митники продемонстрували учням, як працює технічний засіб митного контролю «бастер», яким виміряють щільність коліс, аби визначити чи не «нашпиговані» контрабандними сигаретами пустотілі простори. А за допомогою ендоскопа, яким можна проникнути у конструктивні особливості транспортних засобів, деякі школярі наочно змогли переконатися, чи там не переміщуються приховані від митного контролю предмети.

Потім кінологи зі своїми чотирилапими підопічними продемонстрували дітям чітке спрацювання собак на запах наркотичних речовин та вибухові пристрої. Деякі юні сміливці вирішили самі перевірити роботу собак, по черзі взявши за повідок лабрадора і провели огляд автівок з іноземцями.

Але сюрприз, які підготували митники після цікавої екскурсії, приємно вразив не лише дітей, а й присутніх вчителів, директорку школи, журналістів та й самих стражів кордону.

Головний митник Закарпаття урочисто «посвятив» у професію митника 21 учня, вдягнувши кожному інспекторську пілотку та символічний бейджик з написом «Інспектор Чопської митниці» та пояснив правила змагань з виявлення умовної контрабанди, заздалегідь прихованої у 3-х автомобілях.

Відтак, 3 команди дітей різної вікової категорії мали швидко знайти по 7 закладок: фломастери – ніби-то сигарети, шоколадні монетки – валюта, пазли – антикварні картини, коробки з шоколадками – ікони, іграшкові пістолети – бойова зброя, цукерки – психотропні пігулки, пляшки солодких напоїв – алкогольні напої. Після оголошеного митним генералом старту діти із неабиякою завзятістю кинулися «потрошити» автомобілі… За кілька лічених хвилин команда учнів середньої вікової категорії вийшла переможцем, в якій хлопці та дівчатка стали справжніми пошуковцями «контрабандних» предметів. До речі, вся знайдені дітьми приховані речі, залишилися їм в якості трофею.

Насамкінець журналісти центральних телеканалів взяли інтерв’ю у дітей, директорки школи-інтернат та начальника митної установи про їх враження від побаченого та почутого. Більшість учнів після практичного складання тестів зголосилися обрати саме професію митника.

 Джерело:  Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці