У Берегові встановили пам’ятну дошку співачці Анні Баті

1 вересня на будівлі музичної школи з’явилася пам’ятна дошка Анні Баті, відомій угорській оперній співачці, яка народилася у Берегові в 1901 році.

Її родина мешкала у будинку №61 по вулиці Аттіли (нині Шевченка). Батько майбутньої співачки, ДюлоСтампф, був призначений головним суддею у Берегсасі, а Баті (майбутній сценічний псевдонім співачки) – це дівоче прізвище матері, Ілони Баті.

Анна навчалася у Будапештській консерваторії. І ще будучи студенткою отримала можливість виконати партію з опери Верді “Аіда”. Згодом була запрошена у міський театр Будапешта, де виконала у 1928 році партії Єлизавети з опери «Тангейзер» Верді.

Наступного року її запрошують до Угорської державної опери. 30 грудня 1929 року відбувся дебют Анни Баті на великій оперній сцені. Вона виконала партіюАмелії з опери Верді “Бал-маскарад”. Преса досить захоплено написала про дебют молодої співачки. 30 років Анна Баті присвятила Угорській опері, про її здатність багато і наполегливо працювати складали легенди…

Серед відомих її ролей у театрі опери були партії Ярославни (“Князь Ігор” Чайковського), Фіделіо з опери Бетховена, Тетяни (“Євгеній Онегін” Чайковського), Маргарити (“Фауст” Гуно), графині з “Одруження Фігаро” Моцарта, виконувала ролі в операх Верді (ролі Дездемони, Ізольди,Леонори з “Трубадура”), Штрауса, Пуччіні та багатьох інших.

Зважаючи на дуже напружений графік, до батьків у Берегово приїздила не часто. Але завжди радо відгукувалася на офіційні запрошення. Зокрема виступала у панському казино (нині ресторан “Золота пава”) на благодійних концертах, вечорах і навіть під час урочистих служінь у римо-католицькому соборі. Останній раз відвідала рідний Берегсас у 1941 році.

Анна Баті у 1950 році отримала звання народної артистки Угорської Народної Республіки. А у 1954-му нагороджена найвищою премією імені Кошута, яку вручають визначним працівникам культури.

У червні 2001 року на будинку Анни Баті у Будапешті, де вона мешкала з 1938 по 1962 рік, відкрито пам’ятну дошку з білого мармуру. Таким чином в Угорщині вшанували 100-річний ювілей співачки.

Також на будівлі школи мистецтв раніше встановлені пам’ятні дошки угорському письменнику Деже Дьєрі, який мешкав у місті з 1940 по 1949 рік, а також видатному композитору Бейла Бартоку, який у 1912 році відвідав Закарпаття та Берегівщину і збирав тут народні пісні, в тому числі русинські.

Олександр Ворошилов, фото автора

mukachevo.net