В Ужгороді відкрито Центр правової допомоги для циганів

В Ужгороді розпочав роботу Ромський Центр правової допомоги та консультацій. Його діяльність координує Товариство ромів Закарпаття “Рома” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” (програми “Рома України” та “Верховенство права”) та Ромського освітнього фонду. Про це Закарпаття онлайн повідомили організатори.
Допомогу надають юрист і 3 консультанти-волонтери, причому не тільки в Центрі, а й у місцях компактного проживання ромів. Заплановано допомагати передусім молодим ромам (14-28 років) із багатодітних, малозабезпечених і кризових сімей, а також жінкам.

У кожному таборі буде розміщено інформаційно-правовий стенд із висвітленням типових правових ситуацій, а також із зазначенням “гарячих” телефонних номерів представників Центру та місцевих правоохоронних органів. Також заплановано слухання з ромською молоддю “Правозахист і права людини” й “Охорона здоров’я, гігієна, ВІЛ-інфекційні хвороби, туберкульоз”.

У Центрі також демонструватимуть документальні фільми, де розповідатиметься про юридичні життєві та соціальні проблеми національних меншин в Україні. Крім того, заплановано лекції медіаторів, які працюють по програмі “Зупинимо туберкульоз” для ромів мікрорайону Радванка.

Контакти:

Товариство ромів Закарпаття “Рома”

Сергій Чічак

050 671 83 41

romaadam@ukr.net

Мета програми “Рома України” – сприяти інтеграції ромів в українське суспільство шляхом покращення рівня освіти, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, а також побудови лідерства та спроможності ромської молоді.

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.