На Міжгірщині з початку року виявлено 30 нелегальних працівників

Однією з найбільших невирішених проблем Міжгірщини з року в рік залишається безробіття. Більшість жителів Міжгірського району на сьогодні працюють без належно оформлених трудових відносин, тобто, без відповідного соціального захисту та належного, в майбутньому, пенсійного забезпечення.

Для виявлення прихованої зайнятості та забезпечення соціального захисту населення ведеться робота щодо легалізації заробітної плати та офіційного оформлення трудових відносин.

Розпорядженням голови Міжгірської райдержадміністрації від 12.01.2012 № 12 створена комісія з питань легалізації найманої робочої сили, пріоритетним напрямком якої є виявлення прихованої зайнятості та розробка заходів щодо запобігання нелегальним трудовим відносинам.

Працівники Міжгірського районного центру зайнятості систематично ведуть боротьбу з нелегальною найманою працею. Разом з представниками інших контролюючих органів, вони працюють у складі робочих груп з легалізації найманої праці у районі та беруть участь у перевірках.

З початку 2012 року проведено 7 перевірок, на яких обстежено 135 суб’єктів господарювання. У 23–х виявлено 30 працівників, трудові відносини з якими законно не оформлені.

З роботодавцями та найманими працівниками проведено роз’яснювальну роботу. Усіх порушників трудового законодавства запрошено до Міжгірського центру занятості з метою усунення недоліків та встановлено конкретні строки законного оформлення трудових відносин.

За період з січня по серпень 2012 року в Міжгірському районному центрі зайнятості зареєстровано 409 трудових договорів, у т.ч. 39 – за результатами перевірок.

Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні є дуже актуальним. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну, вищу за мінімальну зарплатню. Трапляється, що зарплата працівника значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Це з’ясовується згодом, у випадку коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання кредиту чи для пред’явлення у Пенсійний фонд при оформленні пенсії.

Тому звертаємося до всіх роботодавців, які використовують найману працю з проханням усвідомити свою відповідальність перед працівниками та легалізувати трудові відносини у відповідності до чинного законодавства.

 Джерело:  Н. Грамарчук, юрисконсульт Міжгірського районного центру зайнятості