У Львові відкрилася виставка закарпатського художника

Уперше у Львові — виставка фундатора закарпатської школи живопису

Велика ретроспективна виставка творів фундатора закарпатської художньої школи, народного художника України Йосипа Бокшая у Національному музеї у Львові стала однією із чільних подій культурного життя міста з кількох причин.

Це вперше творчість видатного закарпатця, який  свого часу кілька років викладав у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва, широко репрезентують у Львові. Зрештою, це вперше за кілька десятиліть твори Йосипа Бокшая зі збірки Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая та приватних колекцій у такому широкому обсязі покинули Ужгород. І річ навіть не у ювілейній даті — рік тому мистецький світ відзначив 120-ліття від дня народження славетного художника, а в тому, що нашій увазі представлено чудовий приклад взаємообміну вітчизняних музеїв саме у той час, коли, як правило, музеї  в Україні майже не обмінюються між собою виставками зі своїх фондів.

Отож завдяки музейній ініціативі та допомозі Фонду ім. Й. Бокшая  львів’яни мають чудову нагоду побачити близько сотні робіт визначного художника, зокрема його релігійний живопис, який ширше експонують чи не вперше. А ужгородці (завдяки матеріальному сприянню Благодійного фонду братів Дубневичів) у себе вдома зможуть познайомитися з львівським живописом ХХ століття, починаючи від творчості Івана Труша, Олекси Новаківського, Олени Кульчицької і завершуючи мистецтвом сучасників. Саме таку виставку зі своїх фондів навзаєм цими днями у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая відкриває Національний музей у Львові.

Як наголошували на відкритті виставки у місті Лева закарпатські митці, зокрема онук художника Франциск Ерфан, творчість Йосипа Бокшая — це передовсім сонце і тепло. Погрітися у цьому сонячному промінні можна й варто!

Ярина Коваль, “Львівська газета”