В’ячеслав Шутко продовжив знайомство з Берегівщиною

7 вересня кандидат у народні депутати по 69-му виборчому округу В’ячеслав Шутко продовжив ознайомчу поїздку Берегівщиною. За один день він побував у Косоні, Попові, Гетені, Шомі та Каштанові. У кожному населеному пункті він відвідував школи, дошкільні навчальні заклади, ФАПи, клуби, щоб скласти об’єктивну картину про стан комунальних об’єктів.З першого погляду здається, що Косонь – село на угорському кордоні зі знаменитими термальними басейнами, повинне жити не гірше, ніж інші. Виявилося, проблем у косинців чимало. Найперше – проблема є з водою, грунтові води при спекотній погоді висихають, і майже половина села залишається з порожніми криницями.
На території села є чудовий ФАП, до якого «приквартирували» машину швидкої допомоги від Берегівської ЦРЛ. Рішення дуже розумне, але його не підтвердили необхідним фінансуванням, і виходить, що швидка… не працює цілодобово.
Сільська школа складається з чотирьох корпусів, і для Косоні є звичною картина, коли діти на перервах цілими класами перебігають з одного приміщення в інше. І, що цікаво, немає жодних попереджувальних знаків на дорозі, які чомусь познімали, а встановлювати нові ніхто не збирається. Оптимальним було би рішення добудовувати основний корпус школи, але на це немає коштів. Слід додати, що усі приміщення старі, сирі і з пічним опаленням.
Схожа ситуація і у школі мистецтв, у якій навчаються 110 учнів з восьми навколишніх сіл. Школа недавно відзначила своє 45-ліття, коштами грантових проектів був зроблений ремонт, але дах та опалення залишились старі, приміщення знову відсиріли, штукатурка осипається.
Ще однією проблемою є сміттєзвалище. Тимчасово виділена для нього територія у 2 гектари вже переповнюється, але ніхто його не впорядковує, хоча сміття звозять і з сусідніх сіл. Для цього треба надати йому відповідний статус, тоді можна було би «вибити» кошти на утилізацію сміття.
Школа у Попові у значно кращому стані, заміни потребують тільки частина вікон та старих радянських батарей, а у спортзалі не було би зайвим покриття, хоча б лінолеумне.
У дитячому садочку зараз вирішують проблему з водопостачанням. Частину дітей з хутора Сонячного батьки щоранку довозять за 3 кілометри. У Гетенській школі вікна замінили на метало пластикові, але відкоси не зроблені.
Спільною проблемою сільських бюджетів Попового та Шома є заборгованість перед НДІ «Проектреконструкція» за виготовлення проектних робіт. Цей борг фактично зв’язує руки сільським головам та не дає можливості щось робити.
У Шомі вдалося зробити ремонт ФАПу, проте не вистачає апарату ЕКГ та ставки дитячої медсестри. У дошкільному закладі села Шом не вистачає приміщення для ще однієї групи та дитячого майданчика. Школа у цьому селі досить гарна, але варто замінити вікна на більш теплозберігаючі, та облаштувати спортивний майданчик.
Чи не вперше у невеличкому селі Каштаново побував кандидат у народні депутати. Поспілкуватись з В’ячеславом Ласловичем вийшло чимало мешканців села. Проблем чимало і тут – вуличне освітлення вже рік, як встановлене, але ніхто не поспішає його підключати. У селі є школа І ступеня, а старші діти змушені до школи їздити… дизелем аж у Берегово. При цьому, до станції треба йти пішки біля трьох кілометрів. Шкільний автобус вирішив би проблему, але навряд чи водій захоче заїжджати до Каштанова через катастрофічні дороги.
Отож, роботи чимало. В’ячеслав Ласлович уважно вислухав мешканців Берегівщини, з конкретними відповідями він не забариться.

zakarpatpost.net