Понад 50% українців тримають заощадження в гривні

Національній валюті нічого не загрожує. Жодних економічних підстав для її падіння немає – вкотре заявляють у Нацбанку та уряді.

Це підтверджує і валютний ринок – гривня ще трохи зміцніла стосовно долара, євро і рубля. Про фінансову стабільність у країні свідчить і суттєве збільшення суми відшкодування вкладів зі 150 до 200 тисяч гривень.

Це неабияк підвищує рівень захищеності вкладів населення та зміцнює довіру до фінустанов, переконані в Нацбанку. Адже 99 % українців мають депозити менші за суму відшкодування, тож навіть у разі банкрутства банку, люди гарантовано отримають усі свої гроші.

«З початку року сума на рахунках банківської системи збільшилася на 40 млрд. грн., з них 23 млрд. – кошти в національній валюті. Це свідчить про довіру до банківської системи, а головне, про довіру до національної валюти», – каже заступник голови Національного банку України Ігор Соркін.

Ніна Пиріг уже не один рік довіряє гроші банку. Те, що Фонд гарантування вкладів збільшив відшкодування, підтвердження правильності її вибору – каже жінка.

«Для мене важливо, що фонди банків збільшено, що ми маємо якусь гарантію, і цю гарантію забезпечено грошовими коштами. Для мене, як для пересічного громадянина, це важливо», – говорить клієнтка банку Ніна Пиріг.

Свої заощадження із легкістю віддає на зберігання банку і Василина. Дівчина цікавиться економікою і знає головне – вибирати надійні установи, які давно працюють на території держави, і тоді можна спати спокійно.

«Я знаю, що якщо я вкладаю гроші в банк, то вони будуть повернені навіть за умови банкрутування банку», – каже клієнтка банку Василина Тригубиш.

Позитивним рішенням називають новації Фонду і в самих банках. Формуючи резерви, вони захищають і себе від форс-мажорних випадків, і перед платниками дотримують слова щодо гарантованих виплат.

«У випадку, коли банк не може впоратися, фонд гарантування бере відповідальність на себе. Це сигнал вкладникам, що про них думають, і фінансово забезпечують подібні резерви для ризиків», – каже голова правління комерційного банку Володимир Лавренчук.

Більше половини вкладів населення сьогодні розміщені в національній валюті, кажуть у Нацбанку, а тим, хто віддає перевагу доларам, голова НБУ Сергій Арбузов радить купувати державні казначейські зобов’язання, номіновані у валюті, вони мають стовідсоткову гарантію держави та високу дохідність.

Ці папери можна продати у будь-який час і більше не зважати на курс іноземної валюти – каже головний банкір країни, хоча вкотре переконує: українська гривня стабільна.

fakty.ictv.ua