На Закарпатті школярі змушені вчитися без підручників

Уже більше десяти днів учні Солотвинської школи не можуть повноцінно навчатися. Причина в тому, що у них просто немає підручників. Директор навчального закладу чи то забув їх замовити, чи веде свою власну гру. Але факт залишається фактом: книжок немає. Як це навчатися без підручників? 

Новий навчальний рік триває тільки 11 днів, а Тячівський район вже встиг відзначитися. Зокрема, одне із сіл регіону, Солотвино, не дуже вдало, краще сказати не підготовлено, розпочало перший семестр. Проблеми виникли у місцевій школі І-ІІІ ступенів із румунською мовою викладання, директор якої забув попіклуватися про забезпечення дітей молодших класів необхідними підручниками. Пан Михайло, батько першокласника, не показує своє обличчя тому, що хвилюється за власну дитину. Боїться, що до дитини почнуть упереджено ставитися вчителі, дізнавшись, що він розповів про проблеми навчального закладу.

А проблеми там дійсно існують. Каже, у школі діють справжні корупційні схеми і підручники для первачків – це лише квіточки. За розповідями батьків, в цьому навчальному році лише трохи більше десяти дітей із майже двох сотень отримали книжки для початкових класів. Іншим довелося купувати літературу за власні гроші. А це, за нашими підрахунками, чимала сума.

Для учня молодшої ланки необхідно приблизно сім підручників. Середня ціна одного варіюється від 60 до 90 гривень. От і рахуйте, скільки батькам потрібно викласти із власної кишені на безкоштовну, в лапках, освіту Азарова і Табачника. Чому пан Опріш, директор сумнозвісної школи, так знущається із батьків та чому не дає вчитися дітям, – вирішуємо запитати у нього особисто. Йдемо до школи.

При чому тут навчальний процес, коли уроки закінчилися ще годину тому, ми прийшли в гості о другій, чому обов’язково потрібен дозвіл із управління освіти Тячівської РДА, невідомо, а можливо, коріння проблеми заховане не у школі, а дійсно на вищому рівні в кабінетах райдержадміністрації? Питання якщо не на мільйон, то на 500 гривень точно.

 М-студіо