Гроші з повітря

Пенсіонери й малозабезпечені, для яких кожна копійка на рахунку, обурені такою сваволею: торік літнім людям довелося вистоювати черги біля Добровільного пожежного товариства, щоб отримати цей папірець.

 І не безплатно. «Послуга» коштує 50 гривень, та ніякої перевірки люди за свої гроші на­справді не мають. «Платять тільки за довідку, – щиро зізнається працівник контори Петро Миколайович. Якщо хочете таки прочистити димар, у нас є спеціальні працівники». Але за цю послугу треба теж заплатити – від 50 до 300 гривень. Тож для «вимушених клієнтів» – сказати, що все гаразд, і заплатити півсотні за папірець – найдешевший вихід. «Така довідка дійсна три місяці, та я не збираюся відповідати, коли що», – зізнається єдиний ліцензований спеціаліст пан Петро.

Натомість директор Мукачівської філії ПАТ «Закарпатгаз» Іван Купар виправдовується: «Така довідка убезпечує самих споживачів, інша річ, що за перевірку гроші беруть – а робіт ніяких не виконують». На питання, які інструкції чи накази регламентують пред’являти  таку довідку газовикам, директор заперечує: «Для даних, які ми подаємо на оформлення субсидії, довідка не потрібна, та це вказано в правилах надання населенню послуг з газопостачання і «стосується всіх споживачів».  Читаємо правила, пункт 29: «серед  обов’язків споживача –утримувати в разі проживання в приватному будинку димові та вентиляційні канали в технічно справному стані (своєчасно  їх очищувати і перевіряти), провадити вентиляцію підвальних приміщень і герметизацію вводів інженерних комунікацій (для води, тепла, електрокабелів тощо)».

Натомість пунктом 33 газотранспортна організація зо­бо­в’язана проводити інструктаж власників приватних будинків з дотримання правил техніки безпеки під час прочищення димових і вентиляційних каналів.

Тобто жодних нормативних документів, де чітко вказано, що газовики мають право вимагати таку довідку, – не існує. Це справа особистої відповідальності споживача. По суті, виходить, що з рекомендаційної норми зробили документ, на якому можна підзаробити. І вимагатимуть його  в усіх споживачів газу, а це 55 тисяч абонентів.

Ще одна «приємна новина» – до Добровільного пожежного товариства, яке торік надавало довідки про послугу за гроші, але без послуги, додалася ще одна приватна структура, яка також отримала ліцензію. Начальник мукачівського газового господарства каже: «Я чув, що є ще одна приватна фірма, і ціна буде більшою за 50 гривень». А експерт Добровільного пожежного товариства назвав конкретну суму такої послуги в конкурентів – 85 гривень.

Хоча для тих, хто отримує субсидії, вихід є, і цілком законний – скористатися спрощеним порядком оформлення субсидії. За інформацією управління праці та соцзахисту: «Управління праці має право робити запити та безплатно отримувати від відповідних установ інформацію, необхідну для призначення субсидій».

Тобто людина може напряму звернутися в соцзахист із заявою та декларацією і всі передбачені довідки безплатно отримає управління праці та соціального захисту. Та є один великий камінь спотикання: система електронних запитів ще не працює досконало – причина в технічному та людському факторі. Тож часто спеціалісти мають у прямому сенсі виходжувати довідки, і процес цей може затягтися.  А вже за десять днів із дня подачі останньої довідки ухвалюється рішення про призначення субсидії. Тож на практиці більшість споживачів радше самі обійдуть енергетиків і газовиків. А там уже справа принципу: платити гроші або йти у контору з адвокатом.

Юліанна Єгорушкіна,  “Старий Замок”