ОСББ атакує комунальників

«Житлово-комунальна галузь єдина в країні не реформувалася ще з радянських часів, – розповів заступник  голови  правління  Всеукраїнської Спілки власників житла України, голова ГО «Спілка власників житла Києва» Михайло Березовчук.

 – Жеки самі ставлять собі завдання, звітуються перед собою і є монополістами на ринку. Мешканці не можуть змінити надавачів комунальних послуг. Декілька років тому Кабмін і громадськість працювали на оновлення закону про ОСББ, який містив новації, що суттєво б поліпшили життя власникам багатоквартирних будинків. Тоді несподівано президент наклав вето. Нині ми розробили нову редакцію закону. Але його так і не затвердять. До кінця каденції Верховної Ради залишилося замало часу, а законопроект ще навіть не зареєстрований».

8-місячний моніторинг Спілки, профінансований Американським інститутом міжнародних відносин, показав, що насамперед заважають ОСББ розвиватися стосунки з комунальниками — постачальниками води, тепла, газу, каналізації, які відповідальність за якість наданих послуг нести не хочуть. «ОСББ є неприбутковою організацією, а от такі потужні структури, як «Закарпаттяобленерго» чи «Закарпатгаз» лобі у Верховній Раді мають. З ними боротися важко, але необхідною. Якщо нічого не зміниться, обіцяємо атаку на «неправильних людей» – усі результати моніторингу надішлемо Президенту», – каже Михайло Березовчук.

«В Ужгороді проблема з постачанням електроенергії, – нарікає голова правління Спілки. До прикладу, в Олени Царук, голови правління Ужгородського ОСББ по вулиці Декабристів, 41, найбільші труднощі виникають із «Закарпаттяобленерго». «У будинку всі мешканці мають договори, сплачують за електроенергію. Але маємо величезні втрати – за рік переплачуємо понад 2 тисячі грн. Якщо хтось краде світло, карають увесь будинок. За показниками лічильника підрахувала, що за місяць за коридорне світло мали б сплачувати 30 грн на будинок, натомість рахунок приходить на суму 300-400 грн».

Нині на Закарпатті зареєстровано 201 ОСББ, 71 з яких – в Ужгороді. У багатоквартирні спілки, за словами голови Ужгородського осередку Спілки співвласників житла України Марини Куберки, об’єднуються люди не поспішають – цьогоріч в обласному центрі створено лише 9 ОСББ. «А таких об’єднань мало б бути за 300. Президент постановив, аби у кожному будинку до 1 січня 2014 була створена ОСББ. Держпідтримки ми не маємо. Хоч за програмою ВР торік мали виділити 2 млрд грн., цьогоріч – більше 3 млрд грн, у 2013-му – 3 млрд грн. У 2012-му Ужгородська мерія надала нам 200 тисяч грн., наступного планує збільшити допомогу до 500 тис. грн. На 80% фінансуватися ОСББ має з держбюджету, решта – з кишені співвласників. А тепер уряд розглядає надання кредитів для осіб через держфінансування».

 Але мешканці не зацікавлені в об’єднанні, каже Марина Куберка, бо очікують, що мерія, на балансі якої перебуває їхній будинок, зобов’язана виділяти кошти на капітальні роботи. До того ж, заважає менталітет жителів – декотрі роками не сплачують за комунальні послуги. Наразі ж ужгородці заборгували за утримання будинків і прибудинкових території понад 17 млн гривень.

uzhgorod.in