Жителі закарпатської Новоселиці змушені продавати яблука за безцінь

Україна серйозний гравець на європейському ринку яблук. Річний обсяг збору цього фрукту в державі складає близько 700 тис. тонн. Закарпаття – один із найбільших постачальників яблук в Україні.

Як відомо у народі, три яблука змінили наш світ: першим спокусили Єву, друге дало ідею Ньютону, а третє – сподобалось Стіву Джобсу.

Сьогодні яблука – найпоширеніший у харчуванні фрукт, який вживають у всьому світі. Закарпаття – один із найбільших постачальників яблук. Зокрема село Новоселиця, що на Виноградівщині, здавна відоме своїми яблуневими садами, які свого часу забезпечували роботою селян круглий рік. Свого часу закрили і консервний завод, який приносив чималий дохід селянам.

Сьогодні, зважаючи на гарні врожаї яблуневих садів якими оточене село, і на те, що яблука тут вирощені майже без хімії, вони користуються попитом. Але продати їх, як виявилося, проблематично. В селі влаштуватися на роботу неможливо з одієї простої причини — її нема. Тому люди раді хоч якійсь копійчині.

Селяни, що мають ще здоров’я намагаються заробити на яблуках хто як може. Пані Тетяна, якій вже виповнилося 83 роки, каже, що вже не в силах працювати як раніше. Тим більше вона живе одна, по господарству теж їй ніхто не допомагає. Жінка має гарний врожай фруктів і не проти, щоб до мізерної пенсії додалася якась копійчина. Більшість жителів Новоселиці – пенсіонери. Вирощене на ринки вивести вони не можуть, тож і здають яблука майже за безцінь.

М-студіо