Студентам УжНУ запропонували програму “Подвійний диплом”

Центральноєвропейська вища школа у місті Скаліца, що в Словаччині, пропонує студентам УжНУ здобуття другого диплома паралельно з навчанням в Ужгородському національному.

Про співпрацю із закордонним закладом, філіал якого розташований на відстані 90 кілометрів від Ужгорода сьогодні розповів в. о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук під час зустрічі зі студентами і викладачами Інституту економіки та міжнародних відносин.

Програма “Подвійний диплом” вже тривалий час діє в Україні, підтримана Міністерством освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту, передбачає отримання двох дипломів, один з яких — європейського зразка. Поки що небагато університетів долучаються до її реалізації через проблеми в отриманні закордонних віз. У межах географічного розташування Закарпаття відкриваються додаткові можливості для подібної співпраці.

Домовленості про співпрацю зі словацьким вишем полягають у тому, що він визнає 50 % освітньої програми, яку студенти здобувають в УжНУ, відтак охочим отримати європейський диплом залишається вивчити іншу частину запропонованих предметів. До того ж, за договором, студент безкоштовно отримує шенгенську візу.

Оплата за навчання у словацькому виші становить майже 1 тис. євро, а в УжНУ — майже 900 євро. Втім, студент оплачує не повний курс, а лише 50 % в залежності від предметів, які обере для навчання у закордонному університеті, тобто ті з дисциплін, які європейський виш пропонує вивчати саме у нього, не пере зараховуючи «ужгородські» результати. Наразі розробляють навчальні програми з необхідними курсами для студентів. Навчання в основному дистанційне, створюються навіть комп’ютерні програми для здобуття знань в онлайн-режимі.

Мова викладання — переважно англійська, але в окремих випадках предмети можуть читати російською чи словацькою. У розпорядженні студентів сучасний гуртожиток (вартістю 4 євро за добу). Терміни освіти на здобуття бакалавра становлять 3 роки, магістра — 2.

Словацький виш зацікавлений в іноземних студентах. Вже кілька років цією програмою користуються студенти ЗакДУ. Ольга Галюлько, випускниця цього вишу, яка теж скористалася міжнародним співробітництвом, наразі допомагає іншим студентам в організаційних питаннях та реєстрації у програмі. Наразі немає часу затягувати з рішеннями, оскільки вже 21 вересня треба вказати точну кількість студентів. З приводу заповнення бланків та іншої корисної інформації студенти можуть звертатися за телефоном: 095-887-87-04.

“Зрозуміло, що здобуття другого диплома — це й додаткове навантаження для студента. Ви їдете не на прогулянку, а вчитися”, — зауважив студентам професор Федір Ващук. Усе ж, новопризначений ректор радить приділяти увагу подібним програмам,  не боятися використовувати додаткові можливості. Завдяки подібній співпраці, додатковому навчанні, а відтак і збільшенні кількості дипломів зростає конкурентоспроможність студента на ринку праці.

 Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ