Долина нарцисів може не розквітнути через сміття?

За результатами дослідження Олексія Якубіна, керівника дослідницьких програм аналітичного центру “Universitas”, Хуст увійшов до десятки найгірших населених пунктів України.

Відома туристична візитівка Карпат – Долина нарцисів – з року в рік втрачає свою насиченість і колорит, а квітів тут стає дедалі менше. Даються взнаки не тільки наслідки радянського господарювання та неохайність туристів: у самому серці долини знаходиться сумнозвісне Хустське сміттєзвалище. І якщо раніше тут складувались побутові відходи мешканців Хуста, то віднедавна сюди почали звозити сміття навіть із довколишніх сіл. Сміттєзвалище регулярно підпалюють, і шкідливі гази негативно впливають на фауну та флору Карпатського біосферного заповідника.

“Долина нарцисів потерпає від екологічних проблем: забруднення повітря від розкладання сміття, погіршення питної води у сільських колодязях. Справа в тім, що населений пункт, а з ним і природне диво, розташовані поблизу сміттєзвалища, куди звозять різний непотріб, – прокоментував ситуацію депутат Хустської районної ради від УДАРу Михайло Пристая. – За офіційною інформацією Хустської міськради, сюди щомісяця потрапляло понад 10 000 м3 відходів. Скло, металобрухт та папір розкрадали безпритульні, інша частина утилізовувалася найпростішим методом – спалюванням. На незадовільний вивіз та утилізацію сміття і власне функціонування самого звалища мешканці села з року в рік скаржилися владі, ба, навіть вдавалися до конкретних кроків – перекривали дорогу на в’їзді до сміттєзвалища, організовували мітинги-протести. Згодом ситуація ніби почала нормалізуватись, але віднедавна тут знову з’являється сміття”.

А в кінці серпня хустяни були приголомшені ще однією жахливою новиною про масову загибель риби в ріці Тиса. За повідомленням Закарпатдержрибохорони, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області було проведено обстеження та виявлено факт скиду стоків з двох каналізаційних колодязів у р. Боронявка, що впадає у староріччя р. Тиса і далі в саму Тису. Причини загибелі риби ще досі з’ясовуються. Та як би там не було, нормальних взаємин хустської влади з довкіллям явно немає.

 Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка»,