Влада готує чергове подорожчання іномарок

Україна хоче підняти ставки мит на 350 видів товарів до максимального рівня.

Влада України планує підвищити максимальні ставки імпортних мит на 350 видів товарів, зокрема на автомобілі, побутову техніку, м’ясо, фрукти, овочі, та ін., що автоматично призведе до їх подорожчання.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на документ під грифом “таємно”, який був розісланий членам Світової організації торгівлі (СОТ). Документ складається з 85 сторінок. У ньому йдеться про те, що Україна готова почати переговори і консультації з членами СОТ і просить відповісти до 12 грудня.

Намірами України підвищити ставки мита вже стурбували США. Деякі дипломати кажуть, що такі плани України рівносильні відновленню переговорів щодо умов членства в СОТ. У той же час, представники СОТ кажуть, що цей радикальний крок таки вписується в рамки дозволеного правилами організації.

Варто зазначити, що відповідно до статті 28 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГУТТ), Україна повинна платити за підвищення тарифів зниженням мита на інші товари. Як мінімум 35 членів СОТ мають право вести переговори з Україною, в тому числі Європейський союз, США, Японія, Південна Корея, Австралія, Канада, Бразилія, Індія і Китай, і цей процес може зайняти роки.

Якщо переговори не принесуть успіху, Україна може підняти мита в односторонньому порядку, залишивши для торгових партнерів право підвищити власні мита.

Нагадаємо, рік тому Україна розпочала перегляд умов членства у СОТ. Ця процедура не вимагає попередніх переговорів з іншими членами СОТ. У той же час такі переговори повинні “базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких вимагатимуть від України країни-члени СОТ”.

tsn.ua