Закарпатський біолог-селекціонер Генріх Стратон заявляє, що назвав підозрюваних а правоохоронці не реагують

Генріх Стратон, на якого цього року скоїли кілька нападів, серед яких – розбійний, а також викрали весь рослинний матеріал (саджанці ківі) вартістю більш, ніж півмільйона гривень, заявив що ужгородська міліція справу закрила за відсутністю складу злочину.

Про це він розповів на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

«Правоохоронці послались на те, що неможливо встановити суму збитків, бо товар ексклюзивний, – каже Генріх Стратон. – Тому виходить, що складу злочину нема». Тоді селекціонер втратив 5 тис.саджанців (вартість одного -120, 00 грн). Як з’ясувалося, це крадіжка ківі не була останньою. Через тиждень невідомі обікрали теплиці в Ужгородскому районі (Нижнє Солотвино), звідки винесли близько 4 тис. саджанців.

«До честі районної міліції, там справу порушили, – зазначив біолог. – Щоправда результатів поки немає ніяких. Проблема не стільки у викраденні саджанців, бо я вже заклав нові і вони будуть готові до початку наступного місяця, а у тому що для кого буде моя робота? Я все зроблю, а воно щезне!».

Генріх Стратон каже, що попри те, що він назвав підозрюваних, правоохоронці не реагують: «Я не маю зворотнього зв’язку з жодним із міліціонерів, по жодній із справ, що їм заважає знайти винних не знаю, може їх треба заохотити, але я не вмію цього робити», – коментує Генріх Стратон.

Наразі біолог зробив охорону своєї ділянки і відпрацьовує замовлення. З кінця серпня, за його словами він, не дивлячись на проблеми, відправляє саджанці людям, які замовляли ківі навесні. «Більш ніж 50% відправлено, до початку наступного місяця всі замовлення будуть виконані, підійде нова закладена партія»,- запевнив біолог.

Генріх Стратон сподівається, що правоохоронці знайдуть винних, адже всі свої підозри він виклав,а убезпечити бізнес з ківі надалі не знає як. Не називаючи прізвищ, каже тільки, що винні можуть бути люди, які брали у нього саджанці під реалізацію і не віддавали грошей. Після того, як біолог віддав їм 500 саджанців без оплати звернув увагу, що час би розрахуватися і почалися всі неприємності.

Друг біолога, відомий закарпатський політолог Віктор Пащенко каже, що відсутність реакції міліції попри наявність певних фактів насторожує. «Є чітко вказано: хто, де і чому. Ківі – це специфічний товар, звичайно, що викрасти ці саджанці могли ті, хто знає про них. І знає, як їх збути. Те, що на протязі цього часу міліція не може знайти систему доказів, дуже дивно».

Віктор Пащенко також додав, що на ділянці біолога була стрілянини, один з ймовірних викрадачів погрожував йому пістолетом. Тому повна відсутність бажання міліції розкривати злочин дуже дивує. «Такі дії провокують на додатковий злочин. Про це йде мова. Як убезпечити підприємцю себе від неприємностей, коли ніхто не реагує на очевидні факти?»

Хронологія подій:

16 травня цього року в Ужгороді на біолога здійснили напад: невідомі побили чоловіка біля під’їзду, де його без свідомості знайшла дружина. За фактом порушено кримінальну справу.

На початку червня трапилась ще одна подія з кримінальним підтекстом. У коробці з-під саджанців правоохоронці знайшли невідому речовину білого кольору. « 6 червня здійснили перевірку коробок саджанцями ківі, які відправляються замовникам. Я якраз перебував у центрі міста, коли до мене підійшли співробітники міліції, представилися і попросили з ними проїхати на ділянку, де я вирощую ківі. Саме там готувався автобус, яки виїжджав на службу доставки «Нова пошта». Коли я приїхав, на вулиці стояла одна коробка з 55, які знаходилися в автобусі. Поки мене не було, співробітники міліції попросили відкрити автобус, сказали , що їх цікавлять одна коробка. Саме цю коробку вони витягнули, при мені її відкрили, витягли саджанці, а на дні, заклеєному скетчем знайшли картонний пакетик з речовиною Після цього ніхто нічого не повідомляв», – каже Генріх Стратон.

7 серпня, невідомі повністю знищили дві теплиці закарпатського селекціонера Генріха Стратона, який єдиний в Україні вирощує морозостійкий сорт ківі.

Зловмисники винесли близько 5 тисяч саджанців з корінням, пошкодивши плівку у теплицях, розташованих на приватній території селекціонера. «За попередніми підрахунками збитків селекціонеру завдано на 600 тисяч грн.

zakarpatpost.net