Американець провів вікторину для інтернів та відвідав першу сімейну амбулаторію Ужгорода

У рамках візиту делегації з американського міста-побратима Корваліс сімейний лікар Марк Ремптон та президент Асоціації міст-побратимів Ужгорода та Корваліса Павло Колесник зустрілися з начальником управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Романом Шніцером.

Під час зустрічі медики обговорили подальші напрямки співпраці, зокрема закцентувавши увагу на розвитку сімейної медицини. Під час зустрічі почесний громадянин м. Ужгорода з м.Корваліс (США), сімейний лікар Марк Ремптон зазначив: 

«Це традиційні візити і щороку делегація з Америки приїжджає до Ужгорода. Моя мета – підтримка розвитку сімейної медицини, оскільки я сам сімейний лікар. Сімейна медицина має величезний потенціал,саме вона – ключ до здорового способу життя.

Згідно всесвітніх даних, саме первинна медико-санітарна допомога, що базується на сімейній медицині, може суттєво підтримати та покращити здоров’я населення. Відтак отримуємо максимальний ефект за мінімальний вклад грошей в систему охорони здоров’я,» – зауважив американський лікар.

Також відбулась зустріч на факультеті післядипломної освіти УжНУ з лікарями-інтернами та сімейними лікарями.

Після жвавої дискусії американський лікар запропонував провести інтелектуальну медичну експрес-вікторину. Автори найбільш повних та влучних відповідей отримали винагороду – сучасні брендові фонендоскопи.

Разом з ужгородськими колегами Марк Репмтон відвідав амбулаторію сімейної медицини по вул. Капушанській, 161. Вже найближчим часом саме тут буде відкрито тренінговий центр з підготовки та перепідготовки лікарів сімейної медицини. В частині приміщень ще триває ремонт, але вже незабаром сімейні лікарі як Ужгорода так і  області матимуть можливість саме тут навчатися основним принципам організації роботи сімейного лікаря.

Павло Колесник, доцент кафедри терапії та сімейної медицини ФПО УжНУ, зауважив, що амбулаторія вже давно надає медичну допомогу за сімейним принципом– кожен лікар веде пацієнтів від народження до старшого віку, амбулаторія має територіальну наближеність до населення і працює за поліпрофільним принципом.     

 За словами головного лікаря Ужгородської міської поліклініки Тетяни Козак окрім цієї амбулаторії в обласному центрі незабаром буде сформована ціла мережа сімейних амбулаторій, які будуть об’єднані одним центром первинної медико-санітарної допомоги. Це дозволить суттєво покращити та наблизити медичну допомогу для мешканців міста.