Копинівці: кінець цивілізації

Коли хтось розповідає вам про туристичний потенціал Закарпаття, обов’язково відвезіть його у Копинівці, що на Мукачівщині.

На території Копинівскої сільської ради є ще села Щасливе (трохи в стороні) та Микулівці і Ростов’ятиця (в напрямку до ужгородського Пацканьова). Правда, до Ростов’ятиці доїде не кожен автомобіль. Наш – не доїхав. Але нам вистачило і побачених доріг, вірніше – того, що від них залишилось. Держава кошти на ремонт виділяє, але, напевно, районна влада в лиці ЄЦ вважає більш потрібним спрямувати їх в інше русло. Отож, дорога де-не-де підсипається щебенем, та до наступного року лісовози знову її розбивають, а щебінь змивається у річку. На капітальний ремонт такої кількості доріг гроші з’являться, напевно, ще нескоро.

Погані дороги створюють замкнуте коло проблем, яке є причиною депресивності цих сіл. Можна порівняти ситуацію з Лісарнею, яка знаходиться майже поруч, але завдяки більш-менш нормальним дорогам вже стала рекреаційним центром.

Тут усе навпаки – як тільки випадає сніг, далі Копинівців відмовляються їхати не тільки маршрутки, а й шкільний автобус. Дітям, щоб потрапити до школи, доводиться долати до п’яти кілометрів, стверджують місцеві мешканці. А жителі депресивного села з оптимістичною назвою Щасливе зимою не завжди мають можливість купити навіть хліб.

У дитячому садочку проводять капітальний ремонт, тому жінки з маленькими дітьми вимушені сидіти без роботи. Обіцяють, що до листопада роботи повинні завершитися.

Вуличного освітлення на території сільради не було ніколи, хоча років 10 тому встановили стовпи з ліхтарями.

Сільський клуб Копинівців, до якого ми приїхали на зустріч громади з кандидатом у народні депутати від Партії регіонів по округу №69 В’ячеславом Шутком, щонайменше потребує заміни підлоги. Голова сільради Марія Пловайко бідкається, що немає навіть залу для урочистих подій: «Нам доводиться на день весілля виносити з сільради оргтехніку, щоб створити умови для проведення церемонії».

Набагато кращі умови у Іванівцях, де того дня кандидат у народні депутати також мав зустріч з виборцями. Правда, клубу у Іванівцях немає, і батькам доводиться переживати, коли їх діти їздять на дискотеку до сусіднього Клячанова. Демографічна ситуація у селі позитивна, дошкільний навчальний заклад переповнений. Завідуюча садочком повідомила, що є потреба у створенні двох груп, а також діти не мають актового та ігрового залу.

Від виборців В’ячеслав Ласлович повертався з цілим списком проблемних питань і величезним бажанням «наблизити до цивілізації» ці села. Що вдасться зробити йому ще до виборів, дізнаємося під час наступного об’їзду округу до 28 жовтня.