На нерозмитненій машині можна їздити цілий рік

Українцям показали, як дешево купувати круті машини.
На сьогоднішній день ціна вживаних автомобілів за межами України в рази нижча, ніж на вітчизняних ринках. Проте після розмитнення машина знову дорожчає до космічної ціни, яку собі мало хто може дозволити.

Приміром, потриманий спорткар “Феррарі” у Польщі коштує 18 тисяч доларів, а вже на території України – 100-150 тисяч. Проте українці таки знайшли шпарини у законодавстві, які з певними незручностями, але таки дозволяють придбати нормальне авто за смішні гроші, йдеться у сюжеті випуску новин на “2+2”.

Схема полягає в тому, що можна отримати перелік документів, які дозволяють їздити на нерозмитненій машині рік. Для цього громадян оформляють на нібито роботу за межами країни і вони, як представники комерційної структури, можуть використовувати цей транспорт без стягнення мита. По закінченню річного терміну треба один раз перетнути кордон і знову можна кататись.

Зі свого боку митники стверджують, що усі ці схеми поза законом. І навіть, якщо українці і працюють на автомобілі закордонної фірми – більше 2-х місяців їздити нашими дорогами нерозмитненою машиною просто не мають права.

“Це є 100 відсоткова містифікація, це обман людей, які можливо не знають законодавства, які 100% отримають проблему у разі спроби ввезення такого транспортного засобу на територію України, тому що вони є резидентами”, – пояснив заступник директора департаменту митного контролю Ігор Муратов.

Ще одна розповсюджена схема – завезення автомобіля як “донора”. Або під куплені документи такої ж марки, або на запчастини. Юристи застерігають – ця справа не лише ризикована, а й відверто кримінальна.

“За цим вже настає кримінальна відповідальність. Тому, що автомобіль, який був завезений на територію України, обов’язково повинен її покинути. Має бути позначка, як він заїхав, значить має бути і позначка, як він виїхав”, – пояснив юрист Олег Фасоля.

За законом українцям не забороняється купувати автомобілі де їм заманеться. Головне, аби у гонитві за дешевими “варіантами” не довелося переплачувати свої ж, кревні.

tsn.ua