Василь Ковач: «Довіру земляків ніколи не зраджу!»

Хоча до 28 жовтня – дня голосування на виборах народних депутатів України – залишилося менше місяця, виборча кампанія на Закарпатті тільки додає обертів.

 Одномандатний округ №68 з центром у місті Ужгороді до цих пір називають одним із найнепередбачуваніших. За голоси виборців тут борються аж 14 претендентів на депутатський мандат. На старті виборчої кампанії ми знайомили читачів із кандидатом у народні депутати по Ужгородському округу Василем Ковачем. Своє рішення йти у парламент Василь Ілліч пояснює так: вважає себе людиною, не байдужою до того, що відбувається навколо, депутатські повноваження для нього – інструмент, завдяки якому можна відстоювати інтереси людей. Сьогодні поговоримо з ним про перебіг кампанії та дізнаємося його оцінку окремих її моментів

«Про людину найкраще говорять справи»

– Коли мені надійшла пропозиція спробувати свої сили у виборчих перегонах, – розповідає Василь Ковач, – я подумав: а чому б і ні? Маю великий досвід управлінської роботи, адже 15 років керую таким підприємством, як «Закарпаттяобленерго». Це ні багато ні мало – понад 3 тисячі працівників. Свого роду держава в державі, де є всі проблемні питання, які хвилюють суспільство. Це, зокрема, і питання неузгодженості законодавства, з якими ми щодня стикаємося в роботі, і питання соціального захисту, і питання заробітної плати, і питання дозвілля та оздоровлення, підтримки наших ветеранів. Вважаю, ми успішно з цим справляємося, крім, звичайно, питань законодавчого характеру. Їх можна вирішити тільки у Верховній Раді. Маю досвід громадської роботи – свого часу очолював профспілкову організацію на підприємстві. Три рази підряд мене обирали депутатом обласної ради, значить є довіра земляків.
Що важливо – маю команду однодумців, є з ким працювати і втілювати в життя проекти. Адже всі ми розуміємо, що без цього досягнути значного результату в будь-якій справі практично неможливо. Адже від наших зусиль, нашої єдності і переконаності залежить результат спільних дій, спрямованих на поліпшення добробуту людей, на успішний розвиток економіки, сільського господарства, культури, медицини, освіти…

– У виборчий період усі політики не шкодують обіцянок, аби заробити дивіденди. Чому виборці повинні вірити тільки Вам?

– Тому, що якраз я обіцянок направо-наліво не роздаю. Це принципово для мене. Мені насправді хочеться більше допомогти людям. А обіцяю я лише тоді, коли твердо знаю, що зможу це виконати. Мешканці тих округів, де я тричі балотувався до Закарпатської обласної ради, у цьому переконалися. Нехай про людину говорять її справи, я ж знаю, що довіру земляків ніколи не зраджу. Спільно, крок за кроком, щоденною працею ми зможемо зробити багато хорошого для рідного краю.

Користуючись нагодою, звертаюся сьогодні до виборців: не ігноруйте зустрічей з кандидатами у народні депутати, обов’язково приходьте до всіх, запитуйте, думайте, аналізуйте і лише після того робіть висновки. Голосуйте розумом, а не піддавайтеся емоціям.

«Із задоволенням спілкуюся із земляками»

– Сьогодні, як кандидат у народні депутати, Ви проводите багато зустрічей. Що хвилює закарпатців, з чим звертаються до Вас ?

– Спілкування завжди збагачує людину, тому я з великим задоволенням їжджу в ужгородські села, зустрічаюся також і з жителями обласного центру, Чопа. Говорять здебільшого про проблеми, бо їх, на жаль, ще вистачає. Найбільше людей турбує недостатній соціальний захист, залишковий принцип фінансування соціальних сфер, безробіття, низький рівень заробітних плат. А ще – погані дороги, занедбана інфраструктура, вода за графіком, сміття, яке комунальні служби не встигають вивозити, темні вулиці. Після таких зустрічей розумієш, що рішення балотуватися до парламенту було вірним: більшість цих питань можна вирішити тільки законодавчим шляхом – іншого просто не дано.

Разом з тим, хто би що сьогодні не говорив, держава виходить із кризи, робляться реальні кроки для покращення життя наших співгромадян. Реформи – це завжди боляче, і треба розуміти, що ніколи вони не дадуть миттєвого результату. А у керівництва держави є бажання і головне – воля для того, аби ці реформи довести до логічного завершення.

Важливий момент – люди не тільки говорять про наболіле, а й вносять свої пропозиції, своє бачення виходу із ситуації, тобто не втрачають віру у те, що змінити все на краще можна. Окрім проблем є й перспективи, і це очевидно! Маємо серйозний потенціал для міжнародного співробітництва, розвитку туризму та сільського господарства. Поле для діяльності велике.

– А конкретніше?

– Нещодавно я побував на фермерському господарстві «Коник», зустрічався з його працівниками. Скажу без перебільшення – це вражає. Доглянуті сади, прекрасний урожай, злагоджена робота. Василь Мелеш, керівник цього підприємства, людина, достойна того, аби бути зразком та прикладом для наслідування. 20 років тому фермерське господарство розпочало свою діяльність з виробництва картоплі на площі 2 га. На сьогодні картоплю вирощують вже на 240 га. 10 років тому було закладено перші 3 га яблуневого саду. Нині площі, зайняті під садами в господарстві, сягають за 120 га. У господарстві замкнутий цикл виробництва – працює цех з виробництва натуральних соків, з такою технологією, яка дозволяє зберігати в ньому всі вітаміни та поживні речовини. То скажіть, будь ласка, чому ми, маючи такий потенціал земельних ресурсів, таких підприємливих та працьовитих людей, купуємо фрукти та овочі, привезені з-за кордону? Чому ми не підтримуємо свого виробника? Це одне з питань, над яким я би особливо зосередив увагу під час роботи у парламенті. І таких ініціативних людей на Закарпатті є багато, повірте.

Ще одне, що я виніс із зустрічей, які вже провів, – дуже часто і представники бізнесу, і навіть державні структури стикаються з неузгодженістю законодавчих актів. Це питання, що потребує негайного вирішення.

Багато почерпнув для себе із зустрічей і як керівник «Закарпаттяобленерго» – десь 5-6 пропозицій, які звучали, вже враховані у роботі.
«До брудних технологій вдаються кандидати, які не впевнені у своїх силах»

– Василю Іллічу, застосування чорного піару, на жаль, стало невід’ємною рисою українських виборів. Спостерігаємо це сьогодні і на Закарпатті. На Вашу думку, такі дії окремих кандидатів чи їх штабів можуть суттєво вплинути на результати виборів?

– Найперше, хотів би наголосити, що свою передвиборчу кампанію я веду чесно і прозоро. До цього днями закликав і своїх опонентів по 68-му виборчому округу, виступивши із зверненням у всіх засобах масової інформації.

Прикро констатувати, що на 22-му році незалежності нашої країни спостерігаємо брудні технології, так званий чорний піар, маніпуляції соціологічними даними з тим, аби впливати на думку закарпатців. Найперше це неповага до виборців.

На мою думку, брудними технологіями займаються ті, хто не впевнений у своїй перемозі. Якщо немає нічого хорошого, що могло б з позитивного боку охарактеризувати кандидата, тоді і вдаються до того, щоб облити брудом опонента. Виборцям варто задуматися: якщо кандидат вже зараз переступає морально-етичні принципи, яким він буде народним депутатом?

На рахунок того, чи зможе це вплинути на результат виборів – дуже сумніваюся. Закарпатці дуже мудрі, вони вміють відділити полову від зерен.

– Знаю, що Ви зустрічалися з міжнародними спостерігачами, які моніторять перебіг виборчої кампанії в Україні. Про що говорили?

– Дійсно, напередодні я мав зустріч з представниками міжнародної неурядової організації «CANADEM» Барбарою Пушкар та Андрієм Телішевски. Пропозиція про зустріч надійшла від канадської сторони. Говорили ми про перебіг передвиборчої кампанії, про те, що вибори мають бути чесними і прозорими, іноземні гості також поділились своїми враженнями від перебування на Закарпатті. Як кандидат у народні депутати, я особливо зацікавлений у тому, щоб вибори пройшли у законодавчому полі, тому вітаю присутність представників міжнародних організацій під час виборчого процесу. Адже ми хочемо довести усій світовій спільноті, що ми є цивілізованою країною з високим рівнем демократії.

Михайло СОЙМА