Закарпатські ортопеди-травматологи обговорили сучасне лікування

Минулого тижня ортопеди-травматологи області на черговому засіданні асоціації обговорювали сучасні методики лікування, розбирали складні клінічні випадки.Колеги з Донецька та Харкова ділились із закарпатськими медиками своїми напрацюваннями щодо діагностики та лікування складних патологій .  

Як зазначив голова асоціації закарпатських ортопедів-травматологів Володимир Вайда, такі вузькопрофільні зібрання медиків проходять чотири рази на рік. На кожному засіданні розглядається по декілька актуальних проблемних питань. Цього разу на конференції особлива увага була приділена методикам оперативного лікування  складних переломів тазу, хворобі Пертеса  (порушення кровообігу в тазостегневому суглобі ) та пошкодженням  плечового суглобу.

Під час лекції про особливості діагностики та перебігу у дітей хвороби Пертеса, вчений секретар НДІ травматології та ортопедії ДонНМУ ім.М.Горького Лариса Гончарова зауважила, що   здебільшого на це захворювання  страждають хлопчики віком від 3 до 16 років. Причому, надзвичайно важливо своєчасно побачити перші ознаки небезпеки. При скаргах дитини на біль у тазостегневому суглобі та кульганні потрібно негайно звертатися до лікаря-ортопеда. Найпростішим й найдоступнішим методом діагностики захворювання є рентген. Визначена на ранніх стадіях та адекватно пролікована ця хвороба дозволяє уникнути інвалідності і руйнації суглоба.    

Про помилки, які зустрічаються в лікарській практиці та надскладні випадки в лікуванні нестабільних перeломів тазу розповів відомий хірург – професор кафедри травматології, ортопедії і ВПХ ДонНМУ ім.М.Горького,д.м.н., професор Григорій Лобанов.

Лікар зауважив що за останні роки змінюється характер самих травм. Чимдалі вони стають складнішими, супроводжються множинними ушкодженнями, що значно ускладнює як процес лікування, так і процес реабілітації.

Однак застосування новітніх методик нині дозволяє ставити на ноги пацієнтів за лічені тижні і навіть дні. І саме цей безцінний досвід передавав закарпатским ортопедам Григорій Вікторович. Відомий хірург висловив надію, що найближчим часом відвідає Ужгород  вже з тим, щоб на практиці, під час показових оперативних втручань продемонструвати  нові можливосі української ортопедії.

 Джерело:  Прес-центр УОЗ в Закарпатській області