Кислотна справа Юрія Чижмаря розсипається у суді

Днями в Голосіївському суді Києва буде винесено вирок капітану міліції киянину Назару Фесуну та його співучаснику Віктору Котову, обвинуваченим в нападі на заступника голови Київської обласної адміністрації Юрія Чижмаря.

Згадаємо, що 17 лютого цього року пізно ввечері високопоставлений чиновник вийшов з дому до магазину. У дворі до Чижмаря підійшов невідомий чоловік високого зросту та плеснув в обличчя розчином акумуляторної кислоти. Чижмар повернувся в квартиру, промив очі та викликав «швидку».

Незабаром правоохоронці затримали нападника. За версією звинувачення, ним виявився Віктор Котов, добрий знайомий капітана міліції столичного Солом’янського райуправління Фесуна. Начебто на замовлення свого друга и плеснув кислотою чиновнику в очі Котов.

Справа, як на «кислотну», була гучною і викликала величезне обурення громадськості. Інтернет буквально вибухнув інформацією, що високопоставлений чиновник зустрічався з 26-річною прокуроршею Олександрою Пап, яка була вагітна начебто від Фесуна. Правоохоронці стверджували, що відомий “казанова” Чижмар відбив дівчину у міліціонера та примушував майбутню маму зробити аборт, оскільки чужа дитина була для нього небажаною.

За декілька днів браві опери затримали і замовника злочину. При цьому не Котов вказав на свого знайомого і друга Фесуна. Колишнього залицяльника Олександри знайшли за роздруківками телефонних переговорів Котова. Капітана міліції заарештували та пред’явили звинувачення у скоєнні злочину відносно Чижмаря у зв’язку з ревнощами до колишньої дівчини Олександри.

– Да який аборт на практично шостому місяці вагітності, — обурювався тоді перед журналістами Юрій Чижмар.

– Злочин скоєно у зв’язку з моєю службовою діяльністю на посту голови Тернопільської обласної адміністрації. Я там перейшов дорогу даішникам, конфліктував із начальником УМВС області. А ревнощі до Олександри тут ні до чого.

Однак побутова версія правоохоронців взяла гору. Масла у вогонь підлили журналісти. Інтернет був завалений замітками про те що, Фесун ходив раніше до Пап в гості з квітами, але за нетривалий час Чижмар покинув нещасну матір з дитиною. До того ж Котов написав явку з повинною, в який визнав провину, тобто обливання чиновника кислотою. Отже, справу передали до суду.

Тут і з’ясувалося, що «король, оказывается, голый», а справа в суді розсипається «в пух і прах». Для початку Котов відмовився від явки і заявив, що його змусили зізнатися під тортурами.

– Те, що Котова змусили зізнатися в злочині, підтверджується медичними довідками, — каже адвокат звинувачених Ярослав Куц. – Медики підтвердили, що на тілі Котова маються опіки від електрошокера. Усі три міліціонери, які знущалися з Котова в СІЗО, сьогодні знаходяться під арештом. Відносно них порушено кримінальну справу і вони знаходяться під слідством.

Капітан міліції Назар Фесун своєї вини у вчинені злочину не визнав і під час слідства, і в суді. Більше того, сам Юрій Чижмар тричі — на усіх проведених під час слідства очних ставках — не впізнав у Котові нападника. Олександра Пап відмовилася давати покази та жодного розу не прийшла до суду. Прокуратура, отримавши висновки експертів про те, що Чижмарю спричинені тілесні ушкодження середньої тяжкості, змінила звинувачення у суді.

– Зміна звинувачення дозволить випустити Назара на підписку до рішення суду, — говорять у дворі Голосієвського суду колеги Фесуна. – У судді немає правових підстав для того, щоб тримати його за ґратами.
Назар Фесун народився в Донецьку. До Києва приїхав працювати в міліції. Батька у Фесуна немає, а мати тяжко хворіє, і в Київ не може їздити. До капітана на суд приходять двоє його колег. Представитися журналістам відмовляються.

– Так, захист подав клопотання, щоб Фесуна звільнили із залу суду, — заявив його адвокат. – Відповідно до санкції статті, висунутої проти мого клієнта, Фесун не повинен бути заарештований. Підписка про невиїзд цілком можлива.

Поки суддя в нарадчій кімнаті вирішує долю капітана міліції, його колеги збираються у дворі суду.
– Дитина Фесуна хворіє, — продовжують переговорюватися міліціонери. – Хлопчика нещодавно знов забрали з лікарні.

Міліціонери вважають, що суддя повинен випустити Назара на підписку, адже у Чижмаря опіки тільки 4-6 відсотків тіла. Це середні, а не тяжкі ушкодження. Прокуратура — господар звинувачення, і коли вже прокурор на процесі не наполягає на продовженні арешту звинуваченого, то суд має піти на зустріч захисту.
На жаль, на сьогодні Фесун залишається під вартою. Суддя залишив міру запобіжного заходу без змін. Чому суд не слідував букві закону?

Дивна ця «кислотна справа». З самого початку дивна. Почати хоча б з того, що жертвами «кислотних» справах здебільшого стають жінки. І, як правило, жінки красиві. А Чижмаря хоч і називають «балогівським казановою», проте з політичними діячами та бізнесменами прийнято розбиратися в інші способи. У всякому випадку, без акумуляторної кислоти.

Згадаємо останню гучну «кислотну» справу в Києві. Колишня подруга відомого київського банкіра Наталія Лелека напередодні нового 2007 року поверталася з роботи додому. До неї підійшов перехожий і сказав: «З наступаючим Новим роком» і плеснув в обличчя сірчаною кислотою. У результаті нападу дівчина лишилася ока повністю. На другому згоріло віко, що потребувало ряду складних косметичних операцій, щоб його поновити. Нещасній могла загрожувати повна сліпота!

Замовником «обличчя» своєї колишньої коханки став банкір Виноградов. Злочинець був повністю викритий в жахливому злочині. У результаті чого його психіка похитнулася, а вирок став і його долею. Здається, назавжди.

В Одесі, в очній клініці Філатова жіночі палати «кислотників» ніколи не залишаються пустими. Суперниці зводять рахунки з переможницями конкурсів красоти, залишені чоловіки та коханці, не згуртувавшись після удару, «замовляють» невірних дружин і подруг. Але щоб так «кислотно» лякати високопоставленого чиновника – це щось новеньке.

І ще одне — мотив злочину. Чижмар зустрічався з Олександрою давно. Дівчина ще до того, як стати прокурором в Києві, навчалася в Ужгородському університеті, а Юрій працював там викладачем. На деякий час доля їх розвела, але в Києві Олександра знову зустріла колишнє кохання. Навряд чи капітан міліції Фесун міг бути перешкодою щастя Олександри. Народивши сина Чижмарю, дівчина змогла б міцно прив’язати до себе високопоставленого чиновника, що, до речі, пізніше і сталося.

Тож версія Чижмаря про «тернопільській» слід була все ж таки ймовірною.

– Тернопільську версію київські міліціонери відпрацювали дуже погано, — підтверджує адвокат підсудного. – Спрацювали за принципом: «одна бабка сказала».

Міліціонери навіть не поцікавилися, що сказала б інша бабка. Насправді винних у «кислотній справі» Чижмаря потрібно шукати в його дуже неприємному та неприглядному минулому голови Тернопільської обладміністрації.

Заберіть від нас Чижмаря! Із такою вимогою депутати Тернопільської облради звернулися до Президента України Ющенка на початку 2009 року. У відкритому листі до глави держави депутати заявили, що голова ОДА викритий міліцією в корупційному скандалі, у результаті якого майже всі кошти, що були надані державою на ліквідацію наслідків паводку, розкрадені. Відносно чиновників області було порушено 24 кримінальних справи за фактом розкрадання державних коштів. Сам глава ОДА їздив на іномарці з підробними документами, а на інше його службове авто було незаконно списано більш як 100 тисяч гривень.

Вражені такими художніми витівками свого керівника, депутати облради кінець кінцем зібралися і вирішили винести голові ОДА Чижмарю недовіру, що і зробили 72-а голосами із 74-х наявних. Проти Чижмаря не проголосували тільки «Наша Україна» і балогівський «Єдиний центр».

Що, однак і зрозуміло. За деякою інформацією, Чижмаря та Балогу міцно пов’язують родинні зв’язки, хоч і далекі.

Чижмар із Балогою росли на Закарпатті. До того, як стати головою ОДА на Тернопільщині, Чижмар керував апаратом Закарпатської облради. І до того докерувався, що депутати поставили вимогу, аби їх начальник йшов «по добру», оскільки… повністю «профукав» гранти, що виділялися на «покращення» умов життя місцевих ромів. Ці гранти на десятки тисяч доларів сипалися на голову молодого політичного діяча як манна небесна. То Чижмар організовував радіостанції спеціально для ромів, то вчив суддів правам людини, то знову організовував радіостанції. На жаль, кошти, що були надані на гранти, опинилися у невідомо чиїх кишенях, але до ромів так і не дійшли.

Тож для Юрія Чижмаря вотум недовіри з боку депутатського корпусу — не такий вже і великий сюрприз.
Після Тернопільщини Чижмар плавно пересідає прямо в крісло заступника Київської облдержадміністрації. Займається громадськими організаціями і корпоративними конфліктами. Що це значить, не особливо зрозуміло, проте сам Чижмар в тонкощі не вдавався. Після «кислотної справи» пішов із займаної посади. Але у політиці залишився. Тепер балотується в народні депутати на тій же Тернопільщині, якою роз’їжджав в авто із підробними документами. Висунув свою кандидатуру як депутат-мажоритарник, але в помічниках у нього все ті ж давні колеги – «єдиноцентристи».

А капітан міліції Назар Фесун сидить. І – як усі, дотягне до звинувачувального вироку в Лук’янівському СІЗО. Високопоставленому чиновнику Чижмарю й одночасно новому другу Олександри — Фесун не рівня. Сидітиме…

Олена Талаєва

ord-ua.com