709 дітей в Закарпатті чекають на усиновлення

Про це під час брифінгу повідомила Світлана Якімеліна, начальник Служби у справах дітей Закарпатської облдержадміністрації.

В області із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 709 – підлягають усиновленню.

Протягом 9 місяців 2012 року в області усиновлено 74 дитини, тоді як за аналогічний період 2011 року – 68 дітей, за весь 2009 рік – 65.

Цього року при усиновленні вдалося зберегти родинні стосунки 23 дітям з 10 сімей. Три родини взяли до себе відразу по три дитини. Також 9 малюків усиновлено з дитячого будинку для дітей з розумовими вадами, у тому числі 4 дитини-інваліди.

– В області переважає національне усиновлення, тобто більшість дітей, а саме 41, усиновили родини із України, – розповіла Світлана Якімеліна. – Відповідно, 33 дитини усиновлено іноземними громадянами, з цієї кількості – 24 дитини взяли до себе сім’ї із Італії. Тішить, що кількість усиновлених дітей в області з кожним роком зростає. У той час, загалом по Україні показники не завжди такі обнадійливі: і національне, і усиновлення іноземними громадянами у багатьох регіонах скорочується.

На обліку служб у справах дітей області сьогодні перебуває 35 подружніх пар, котрі виявили бажання стати усиновлювачами. Тільки впродовж 2012 року службами у справах дітей зареєстровано 27 сімейних пар, які хочуть усиновити дітей. З них двадцять сьогодні вже виховують усиновлених дітей.

Станом на 1 липня цього року в області на обліку служб у справах дітей перебуває 2461 дитина-сирота. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 28,8% ( 709 дітей ) підлягають усиновленню. Понад 100 дітей щорічно береться на регіональний облік для можливого усиновлення.

Більшість дітей, які підлягають усиновленню – це діти старше 6 років, таких в області 640 (90,3% ). Також підлягають усиновленню 50 дітей віком від 3 до 6 років (7,1%) і тільки 19 малюків віком до 3 років (2,7%).

Водночас, понад 90% сімейних пар хочуть усиновити дитину до 5-ти років, з них 53% – дитину не старше трьох років, повідомили zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.