Нідерландське пиво повернуто із Закарпаття через порушення права інтелектуальної власності

У полі зору чопських митників постійно перебуває на контролі група товарів, що переміщуються через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності.

Так, з початку цього року у понад 30-ти випадках приймалися рішення з призупинення митного оформлення товарів, які містять об’єкти права інтелектуальної власності. Зокрема, це телевізори, монітори відомих торгових марок: «Philips», «Samsung», «Panasonik», «LG», інструменти та частини транспортних засобів: «Bosch», «Fenox», мотоцикли «Harley-Davidson», напівпричепи «Kogel», засоби для догляду за тілом «Nivea».

Зазначені товари в режимах «експорт» та «імпорт» переміщували через кордон України як суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, так  і громадяни.

Правовласники міжнародних торгових марок надіслали до митниці офіційні відповіді, в яких йшлося про не заперечення завершення митного оформлення товарів, які були призупинені інспекторами. А от власників вантажів «Heineken», що оформлялися в режимі «імпорт» та Nivea – в якості гуманітарної допомоги,  зобов’язано вивезти товари за межі митної території України.

Як розповів начальник сектору з питань захисту прав інтелектуальної власності Чопської митниці Олег Присяжний, понад 40,3 тисяч пляшок пива “Heineken” загальною кількістю 13305,60 л, нідерландського виробництва, яке направлялося в Ужгород із Польщі, вже за рішенням Господарського суду Закарпатської області зобов’язано вивезти увесь товар, вартість якого майже 150 тисяч гривень, за межі митної території України. Річ в тім, що правовласник вказаного вантажу вважає ввезення товару своєї торгової марки порушенням його майнового права інтелектуальної власності на території нашої держави.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці