В ужгородських лікарнях хворих харчують на 12 гривень в день

Про це розповів під час брифінгу начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер.

Сьогодні забезпечено стовідсоткову потребу у фінансуванні за статтею «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» для хворих, які перебувають на стаціонарному лікування в обласних закладах.

За рахунок видатків державного та місцевих бюджетів забезпечено протитуберкульозними препаратами хворих на туберкульоз, інсуліном – хворих на цукровий діабет, хіміопрепаратами та радіофармпрепаратами – онкохворих та необхідними ліками – хворих на цукровий діабет.

Середня вартість ліжко-дня у закладах ІІ рівня становить на медикаменти 16,3 гривень, на харчування хворих – 12,6 гривень. В обласних закладах цей показник доведено до 59,66 та 18 гривень відповідно.

– Сьогодні більше 92% населення області користується послугами сімейних лікарів. Наша область у цьому плані є серед лідерів у країні. Та все ж ми продовжуємо працювати над тим, аби досягти 100-відсоткового результату. Кожен житель Закарпаття має мати доступ до якісних медичних послуг, – розповів головний медик краю.

Так, цього року 6 ФАПів було реорганізовано в амбулаторії загальної практики сімейної медицини. У гірських районах краю на 800 мешканців має працювати одна амбулаторія, у рівнинних місцевостях – на 1000 осіб.

Також протягом останнього періоду в амбулаторії загальної практики сімейної медицини реорганізовано 10 дільничних лікарень. Вивільнені кошти було використано на виплату заробітної плати та на оплату комунальних послуг енергоносіїв.

За рахунок коштів обласного бюджету та субвенції з державного бюджету у 2011 році придбано медикаментів, витратних матеріалів, медичного обладнання на суму 59 мільйонів гривень (у 2010 році – 35 мільйонів). У 2012 вже закуплено на необхідні медичні матеріали вже витрачено 22 мільйони гривень, до кінця року передбачено використати ще 53 мільйони.

– Ситуація із фінансуванням та забезпеченням ліками хворих в обласних закладах є унікальною для України. Ми повністю забезпечуємо усіма необхідними препаратами та матеріалами хворих, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні. Такий рівень нам вдається утримувати протягом останніх двох років, – повідомив Роман Шніцер.

carpathia.gov.ua