Українсько-угорська співпраця в частині охорони прикордонних вод

8-10 жовтня 2012 р. в Ужгороді відбулася робоча зустріч українсько-угорської робочої групи з охорони якості вод.

Українську сторону під керівництвом Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області представляли експерти з Державної екологічної інспекції в Закарпатській області та Басейнового управління водних ресурсів ріки Тиси. Угорська сторона була представлена спеціалістами Верхньотисайської та Затисайської інспекцій охорони навколишнього середовища, природних та водних ресурсів.

Лабораторії обох країн протягом 2012 року здійснили зовнішньо-лабораторний контроль (інтеркалібраційне дослідження). Мова йде про так званий іспит, який складають лабораторії на точність визначень хімічних аналізів проб, які готуються заздалегідь незалежною організацією. Були підготовлені дві синтетичні проби для дослідження загальних хімічних показників та показників неорганічних мікрозабруднень (металів). Дослідження проб здійснювалися окремо на базі кожної з лабораторій. Результати досліджень були оцінені Затисайською інспекцією охорони навколишнього середовища, природних та водних ресурсів (далі ЗІОНСПВР) за схемою Z-score. Згідно оцінки результатів зовнішньо-лабораторного контролю обидві лабораторії отримали вищу оцінку.

Також спеціалісти угорської Сторони прийняли участь у проведенні хімічного аналізу спільно відібраних проб у створах Загонь/Чоп і Вилок/Тисабеч р. Тиса в лабораторії м. Ужгорода. Українські експерти ознайомили угорських колег з методологією обробки інформації з використанням АСУ “Екоінспектор”, за допомогою якої здійснюється збір та обробка результатів вимірювань вмісту забруднюючих речовин у поверхневих, підземних, зворотних водах, ґрунтах та відходах (мул очисних споруд), викидах в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення. Сторони обмінялися результатами досліджень поверхневих вод у прикордонних створах контрою р. Тиси – Вилок/Тисабеч та р.Тиса – Чоп/Загонь, що були проведені протягом 9 місяців поточного року.

Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області