У Севастополі військові вчать дельфінів підривати ворожі об’єкти і носити пістолети

Програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася.

Україна відновила спецпрограму підготовки морських тварин в інтересах Військово-морських сил країни, у тому числі бойових дельфінів.

Про це повідомило джерело в силових структурах в Севастополі.

Дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року. Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника із закріпленими на голові зброєю і вибухівкою.

“Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалін для виконання спецзадач військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин по пошуку предметів на дні моря”, – сказав співрозмовник.

За його словами, в 1990-ті роки деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин. “Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася”, – сказало джерело.

Співрозмовник повідомив, що в програму підготовки входять заняття по обстеженню ділянок моря, де знаходяться військові предмети і позначати їх місцезнаходження буями.

Тварин також тренують з бойової програмі атак на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет.

Він зазначив, що в 2012 році було проведено декілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами.

“Завдання були виконані, наші дельфіни знаходили предмет і торкались його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй”, – сказав співрозмовник.

На сьогоднішній день у світі існують тільки два центру підготовки бойових дельфінів – це база Сан-Дієго (США) і Севастополь.

tsn.ua