Українці почали забирати з банків гривню

Населення не вірить у нацвалюту, тому активно скуповує долари.

З початку осені українці почали активно забирати з банків нацвалюту та переводити її в долари. Так, обсяг залишків на рахунках в гривні зменшився на 1,4%, або 2,44 на мільярди гривень, до 177,5 мільярда гривень, повідомили в Національному банку.

Також громадяни майже вдвічі скоротили вкладання грошей на банківські депозити. У вересні кредитні установи залучили у фізичних осіб лише 2,3 мільярда гривень, тоді як у серпні – в розпал сезону відпусток – 4,3 мільярда гривень, пише kommersant.ua

Паралельно з відтоком гривні з фінустанов виріс попит на готівкову інвалюту, а також збільшилась кількість валютних депозитів. Це пояснюється девальваційними очікуваннями та зростанням ставок по вкладах в доларах і євро. Деякі банки вже пропонують вкласти долари під 12% річних. У жовтні банкіри не чекають кардинальної зміни ситуації.

“Девальваційні очікування вкладників зберігаються, тому в жовтні відтік коштів з гривневих рахунків продовжиться”, – відзначає заступник голови правління-скарбник “Дочірнього банку Ощадбанку Росії” Дмитро Золотько.

Нагадаємо, у вересні поточного року чиста покупка населенням валюти склала 1,801 млрд дол., що у 2,5 разу більше, ніж у серпні, коли громадяни придбали 722,8 млн дол.

tsn.ua