Відродження сільського господарства поверне молодь у села, переконаний В’ячеслав Шутко

Кандидат у народні депутати України від Партії регіонів по виборчому округу №69 В’ячеслав Шутко провів зустрічі з громадами сіл Станово, Зубівка, Гандеровиця, Новоселиця, Яблунів, Софія, а також з мешканцями Пузняковецької сільради – Пузняківців, Критого, Герцівців та Тростяниці, що на Мукачівщині.
Найбільшою проблемою усіх населених пунктів при опитуванні була названа нестача робочих місць, через що молодь виїжджає з сіл.

– Ми не повинні вигадувати велосипед, – прокоментував ситуацію В’ячеслав Ласлович. – Ще за часів радянської влади на цих територіях існували радгоспи. Ми повинні вивчити колишні схеми, адаптувати їх до реалій сьогодення і відродити сільське господарство, у першу чергу – виноградарство. Якщо ми створимо позитивний адміністративний і податковий клімат, у ці села прийде інвестор, який зможе відновити втрачене. Будуть створені робочі місця, почнуть поповнюватися сільські бюджети. Поки у селі не з’являться власні підприємства, бюджети залишатимуться дотаційними. А нема грошей – не розвивається інфраструктура.

У селі Зубівка сільські депутати підняли проблему нестачі питної води:
– Ми залежимо від опадів. Як тільки настає посушлива погода, ми залишаємося без води, і доводиться її купувати. При цьому таких цін немає ніде в Україні – двокубова бочка коштує 70-80 гривень.

– Цю проблему неможливо вирішити силами села чи навіть району, – констатував В’ячеслав Шутко. – Потрібно розробити районну програму, яка охопить усі села вашого напрямку, і пролобіювати її фінансування через Верховну Раду. А це буде можливо тільки тоді, коли ви оберете ту людину, яка справді хоче працювати на вашу громаду, а не просто роздати одноразову допомогу перед виборами і зникнути на п’ять років.

Також підіймалось питання відтоку кваліфікованих кадрів з села. В.Шутко запевнив, що працюють державні програми. Наприклад, програма відновлення мережі сімейних лікарів у сільській території. Вона включає в себе капітальний ремонт медичних закладів, забезпечення кожного необхідною апаратурою, обладнанням та машиною «швидкої», а кожен лікар, який буде працювати у селі, буде забезпечений житлом. Ця програма повинна бути реалізована протягом двох років. Крім того, мінімальна зарплата медичного працівника буде збільшена вдвічі».

zakarpatpost.net