Найбільше українців дратує реклама Партії регіонів

У ході соцопитування українці найчастіше згадували рекламу Партії регіонів — 66% опитаних. При цьому ця реклама викликає найбільше роздратування респондентів — 35%.

Політична реклама, яку партії використовували під час нинішньої виборчої кампанії, не мала достатньо значного впливу на перерозподіл електорату і зміну намірів громадян підтримати ту чи іншу партію. Її вплив визнали тільки 20% виборців.

Про це заявив завідувач лабораторії соціально-психологічних технологій Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, кандидат психологічних наук Павло Фролов на прес-конференції в понеділок, 15 жовтня.

«Вплив політичної реклами на свій електоральний вибір в тій чи іншій мірі визнає тільки кожен п’ятий респондент, тобто 20%. І це при тому, що рекламу бачили і можуть пригадати більше 90% опитаних», — сказав Фролов.

Він розповів, що згідно з даними всеукраїнського опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології НАПН спільно з Асоціацією політичних психологів України 28 вересня — 7 жовтня, найбільш чутливими до впливу політичної реклами, за самооцінками респондентів, виявилися прихильники партії Наталії Королевської «Україна — Вперед» – 42% з них визнали, що саме реклама вплинула на їх вибір. Рідше такий вплив визнавали симпатики «Нашої України» і Партії регіонів — близько 34%.

Найчастіше згадуваною була реклама Партії регіонів – її згадали 66% опитаних, реклама інших партій згадувалася помітно рідше: «УДАРу» — 39%, партії «Україна — Вперед» — 38%, КПУ — 34%, «Нашої України» — 12% , «Свободи» — 7%.

Коментуючи ставлення виборців до політичної реклами під час виборчих перегонів-2012 в цілому, Фролов зауважив, що вона викликає у громадян переважно роздратування. Зокрема, подобається чи у будь-якому разі не викликає роздратування реклама усіх без винятку партій тільки у 1,3% опитаних, не подобається ні одна — 24%, тобто майже кожного четвертого дратує реклама всіх партій — 14%.

Соціолог поінформував, що до числа партій, чия реклама виборцям частіше подобається, ніж дратує, належить партія «УДАР» (подобається 18%, дратує 5%). А відчуття роздратування у респондентів найчастіше викликала реклама Партії регіонів: дратує 35%, подобається 16% – респондентів.

news.dt.ua