Вітаміни не рятують від застуди

Осінь – сезон застуд… і реклами вітамінів.

Однак новозеландські вчені прийшли до висновків: препарати з вітаміном D не допомагають ні уникнути застуди, ні пом’якшити симптоми, повідомляє журналістка Сильвія Таберне. Стаття дослідників з університету Отаго (Нова Зеландія) опублікована в Journal of the American Medical Association (JAMA).

Група під керівництвом Девіда Р.Мердока провела експеримент, у якому брали участь 322 здорових дорослих людей. Протягом 18 місяців половина піддослідних одержувала харчові добавки з вітаміном D, а інша половина – тільки плацебо. “У першій групі зафіксовано 593 випадки застуди, у другій, що одержувала плацебо, – 611”, – говорить Мердок. В обох групах симптоми застуди спостерігалися в середньому по 12 днів.

“Ці дані підтверджують висновки інших досліджень”, – коментує іспанський сімейний лікар Хосе Марія Молеро. Правда, він відзначив, що добавки з вітаміном D будуть корисні тим, хто дійсно страждає від дефіциту цього вітаміну й має хронічні захворювання органів дихання. За словами Молеро, ефективність препаратів з вітамінами C і E теж поки не доведена наукою.

І тільки харчові добавки із цинком можуть скоротити плин нежиті на два-три дні, стверджує Молеро. Але ці препарати, на його погляд, дуже дорого коштують, та й побічні ефекти треба враховувати.

“Сьогодні немає способу запобігти нежиті”, – зробив висновок іспанський інфекціоніст Хосе Луїс Каньада Меріно.

fakty.ictv.ua