Глобальне потепління зупинилося ще 16 років тому

Метеорологічне агентство Великої Британії опублікувало сенсаційні дані, що грунтуються на вимірах з 3 тис. метеостанцій.

Так, з початку 1997 р. до серпня 2012 р. середньорічна температура залишалася на одному й тому ж рівні, тоді як у попередній період (1980-1996 рр.) вона безперервно зростала.

До цього протягом приблизно 40 років температура була стабільною і навіть знижувалася, зазначається в доповіді, наголошує The Daily Mail.

Повідомляється, що аномально теплим за останні 15 років був лише 2010 рік. Проте вже 2011 р. і перші вісім місяців 2012 р. виявилися набагато прохолоднішими, в результаті тенденція до зростання температури знівелювала.

“Дані британських метеорологів свідчить про “глибоку помилковість” комп’ютерних моделей, що використовувалися для пророкування майбутнього потепління”, – прокоментувала доповідь кліматолог, професор Технологічного інституту Джорджії Джудіт Каррі.

Кліматичні моделі, за її словами, дуже складні, але вони недосконалі й неповні. “Природні чинники (такі як довгострокові цикли температури океанської води і сонячна активність) були використані для того, щоб отримати модель, яка свідчить про наростання парникового ефекту”, – заявила Каррі.

Втім, є і ті, хто віднісся до доповіді скептично. Як зазначив кліматолог Філ Джонс з університету Східної Англії, 15 або 16 років – надто короткий період для досліджень, щоб робити будь-які висновки.

І хоча Джонс зізнався, що він і його колеги поки що не розуміють впливу таких чинників, як довгострокові цикли зміни температури океану й сонячна активність, він висловив упевненість, що поточне десятиліття буде значно теплішим, ніж попередні 20 років.

“Я все ще думаю, що нинішнє десятиліття буде приблизно на 0,17 градуса тепліше за попереднє, яке було тепліше, ніж 1990-і роки”, – сказав учений.
Варто відмітити, що побоювання Джонса та інших скептиків підкріплюють останні дані про площу льоду в Арктиці: зараз вона становить 4,10 млн кв. кілометрів. Для порівняння: у вересні 2007 р. цей показник дорівнював 4,17 млн кв. кілометрів.

Таким чином, за останні три десятиліття рівень льоду в Арктиці знизився на 13%, причому зменшується не лише площа крижаного покриву – знижується і товщина льоду.

ukrinform.ua