Походження Місяця остаточно заплутало всіх науковців

Три групи дослідників практично одночасно опублікували роботи, що підтверджують гіпотезу походження Місяця в результаті зіткнення.

Всі три роботи, проте, розходяться в описі деталей цього процесу. Одна з робіт з’явилася на сторінках журналу Nature, а дві інші вийшли в Science.

Імпактна гіпотеза походження Місяця є, якщо не загальновизнаною, то найпоширенішою в науковому співтоваристві. Згідно з нею, супутник Землі утворився в результаті зіткнення прото-Землі з іншою планетою, яка отримала назву Тейя. Вважається, що розміром вона була приблизно з Марс, а зіткнення сталося близько 4,5 мільярдів років тому.

На користь гіпотези зіткнення говорить, наприклад, відсутність на Місяці “рухомих” елементів, таких як натрій, калій, цинк і свинець. З іншого боку, гіпотеза зіткнення не пояснює практично ідентичного ізотопного складу інших елементів на Землі і Місяці, адже згідно з нею більшість речовини Місяця прийшли з Тейі.

У роботі, опублікованій в Nature, дослідники показали, що ізотопний склад місячного цинку підтверджує гіпотезу зіткнення. Вони проаналізували розподіл важких і легких ізотопів елемента в зразках місячного ґрунту, доставленого місією “Аполло” і встановили, що легких ізотопів цинку на супутнику набагато менше, ніж на Землі.

Гіпотезу зіткнення також підтверджують дві роботи, опубліковані в Science. В них дослідники проводили моделювання самого процесу зіткнення. Вчені показали, що спостережувану близькість ізотопного складу (яка не стосується “рухомих” елементів) можна пояснити перемішуванням речовини Тейі і прото-Землі в ході зіткнення. Раніше вважалося, що при зіткненні повного перемішування не могло статися, тому більша частина Місяця повинна була складатися з матеріалу Тейі.

Цікаво, що два моделювання дали зовсім різні розміри і швидкості Тейі, які, до того ж, не збігаються з традиційними. В одному варіанті її розмір дорівнював розміру прото-Землі, а в іншому – істотно менший за Марс. Зазначимо також, що раніше інша група дослідників показала, що частина Тейі могла покинути місце зіткнення і утворити третє (крім Місяця і Землі) небесне тіло.

tsn.ua