На Закарпатті на форумі ромів навчали основ виборчого права

17 жовтня – в Міжнародний день боротьби з бідністю, в місці компактного проживання ромів села Концово відбувся Форум «Багатонаціональна Ужгородщина».

Метою заходу було представити громадськості становище вразливої соціальної групи, а саме ромів, під час передвиборчої кампанії. Привернути увагу суспільства та політиків до їхніх проблем та інтересів, зробити їх видимими у місцевих громадах. Форум привернув увагу журналістів всеукраїнських та обласних ЗМІ.

З місцевою ромською громадою зустрілися активісти громадських організацій, представники місцевих органів влади, педагоги концівської школи. Основні заходи відбувалися в приміщенні місцевої ромської релігійної громади.

Неформальне спілкування велося в рамках теми «Особливі виборці: голоси меншин у парламентській виборчій кампанії 2012 року». 

Програма заходів передбачала проведення неформального міжкультурного діалогу між місцевими жителями (як ромами так і не ромами). Вступне слово було надано гостю з Києва, представнику Молодіжного інноваційного центру «Медіа-М» Станіславу Шумлянському. Саме цей Центр і був ініціатором проведення даної зустрічі.

У ході розмови з ромськими виборцями виступили голова села Холмок Тетяна Вачиля, депутат сільради від ромського мікрорайону Ганна Юрець, директор концівської школи Олена Федорова, голова громадської організації «Чопська демократична спілка ромів» Йосип Бакош та інші. Про загальні відомості щодо політичних партій, та принципів голосування розповів експерт Закарпатського Громадського центру Володимир Феськов.

Варто зазначити, що основна увага під час проведення Форуму була звернена на можливість самим ромам розповісти про наболілі проблеми щоденного життя громади, а цих проблем є чимало: це і освіта дітей, водопостачання та водовідведення, проведення газифікації, аварійний стан будинків та їх ремонти, благоустій вулиць та інші. Пастор ромської громади Адальберт Беняк наголосив на тому, що значна кількість ромів не можуть влаштуватися на роботу, а через це їхні родини знаходяться поза межею бідності. І це все негативно відображається на матеріальному і духовному стані ромів.

На необхідності соціалізації ромів та покращення рівня їх життя під час форуму наголосив і Стефан Решко, кандидат у депутати по виборчому округу №68. За його словами, “те, що можна сьогодні  побачити в ромському поселенні – не кінохроніка часів середньовіччя, не гетто у Делі, і не сюжет комп’ютерної гри Сталкер. Це теж Україна зразка 2012 року. Це сором української нації. Левова частка відповідальності за такі умови життя ромів лежить на кожному представнику титульної нації, на кожному українцеві”.

Причиною такого явища політик вважає те, що “ми так і не спромоглися за 21 рік незалежності сформувати власну національну ідею, складовою частиною якої є наші цінності. Однією з таких цінностей, поряд із свободою, є забезпечення належного проживання та розвитку національних меншин та забезпечення гідного рівня життя кожної людини, незалежно від походження та кольору шкіри. Ми повинні запропонувати цим людям можливості для гідного життя, праці та відпочинку, можливості для самовизначення, збереження і розвитку їх культутрних традицій”.

Оптимізм ромів, незважаючи на всілякі труднощі, знайшов своє вираження в чудових виступах ромських хореографічних колективів «Терне чайора» (художній керівник Іван Балог) та «Терно джівіпен» (художній керівник Рудольф Гажі) з Ужгорода. Ці колективи запалили всіх присутніх своїм артистизмом та виконанням сольних номерів. Завершився Форум традиційною складовою ромських свят – бограчем. З одного казанка смачно коштували як гості заходу, так і місцеві жителі, особливо діти.

Євгенія Навроцька, Мирослав Горват, Закарпаття онлайн