У Чопській митниці понад 50% акредитованих підприємств здійснюють електронне декларування

На сьогодні Державна митна служба приділяє велику увагу використанню сучасних електронних систем і технологій, які дозволяють скоротити час проходження товарів через митницю, мінімізувати суб‘єктивний вплив на прийняття рішень та зменшити кількість бюрократичних процедур.

А новий Митний кодекс дозволяє використовувати електронне декларування всім бажаючим підприємцям без будь-яких обмежень та у всіх митних режимах. Також встановлено чіткий та вичерпний перелік основних документів, що повинні подаватись до митного оформлення для підтвердження заявленої митної вартості та додаткових документів, які може запитувати митний орган у разі необхідності при здійсненні контролю заявленої митної вартості.

Про переваги електронного декларування товарів для підприємців митники вже неодноразово наголошували. Кожен суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, який чесно сплачує державі податки, також потребує надання якісного сервісного обслуговування з боку державних установ. Митна служба постійно йде на зустріч легальному бізнесу, запроваджуючи ряд сучасних реформ, які чітко відповідають європейським нормам та стандартам.

Сьогодні відсутні будь-які черги та затримки на внутрішніх підрозділах Чопської митниці. Тут оперативно здійснюється митне оформлення товарів, запроваджено електронний документобіг між митницею та суб’єктами господарювання.

Відомо, що з початку жовтня ц.р., набрали чинності накази Міністерства фінансів України про порядок заповнення вантажних митних декларацій та затверджено відомчі класифікатори, які використовуються при оформленні декларацій.

У Чопській митниці проведено відповідні семінари та заняття. Станом на 17.10.12 митним постом «Ужгород-вантажний» оформлено 1735 митних декларацій, понад 10,3 тон вантажів на 168 мільйонів гривень, з яких 45 мільйонів гривень становлять перерахування митних платежів до держбюджету.

Із зазначеної кількості оформлених декларацій, 923 – в електронному вигляді, тобто більше 50%. До основних бюджетоформуючих товарів відносяться: паливо – 10,8 млн.грн; комплектуючі до автомобілів – 12,5 млн.грн; легкові авто – 2,5 млн.грн. Флагманами зі сплати митних платежів залишаються: завод «Єврокар», ТОВ «ОккоБізнес», ТОВ «АвтоСтар», ТзОВ «Мастерпласт» та ТОВ «Універсал-М».

Як зазначив керівник митного поста «Ужгород-вантажний» Олександр Богаш, сьогодні на законодавчому рівні чітко встановлено підстави для відмови у митному оформленні та обов’язки митниці надавати вичерпні роз’яснення. Також визначено право декларанта задекларувати товари до моменту їх прибуття в Україну або до митного органу призначення. Введено новий порядок митного оформлення та державної реєстрації іноземних інвестицій. Визначено випадки, коли суб’єкти ЗЕД мають право на автоматичне застосування методу визначення митної вартості за ціною угоди.

Наразі середній час митного оформлення однієї імпортної митної декларації не перевищує 70 хв., експортної – не більше 45 хв. Підприємці мають змогу самостійно фіксувати в електронній системі митниці дату та час подання ними митної декларації. А посадові особи митної установи несуть персональну відповідальність за порушення строку митного оформлення.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці